Πως βοηθούν τα συμπληρώματα διατροφής (πρωτεΐνες,βιταμίνες,αμινοξέα)

Τα συμπληρώματα διατροφής τα τελευταία χρόνια  έχουν ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό.

Αυτό συμβαίνει επειδή λόγω των γρήγορων ταχυτήτων της ζωής δεν προλαβαίνουμε να πάρουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα και φυσικά δεν τηρούμε την διατροφική πυραμίδα.

Συμπληρώματα διατροφής για αδυνάτισμα, γράμμωση και bodybuilding είναι μόνο λίγα από αυτά που θα βρεις στα ράφια ειδικών καταστημάτων και κάποιων φαρμακείων.

Όπως το λέει και η λέξη, συμπληρώνουν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που λείπουν από τον οργανισμό σου. Σε ένα βαθμό μόνο φυσικά και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν η κύρια τροφή σου.

Το ίδιο ισχύει και για εσένα που γυμνάζεσαι. Οι πρωτεΐνες που θα λαμβάνεις σαν συμπλήρωμα, δεν θα αντικαταστήσουν την σκληρή γυμναστική και την πραγματικά σωστή διατροφή για γράμμωση που χρειάζεται ο οργανισμός σου.

 

Ας δούμε πως βοηθούν τα συμπληρώματα διατροφής ξεχωριστά

 

συμπληρώματα διατροφής aggouria.net n (2)

Πρωτεΐνη -Κρεατίνη

Αυτά είναι τα δύο βασικά συμπληρώματα που δίνονται από τα γυμναστήρια κυρίως σε άντρες.

Η πρωτεΐνη θα σε βοηθήσει να φτιάξεις μυικό ιστό χωρίς λίπος. Άρα καλοσχηματισμένο σώμα.Η πιο συνηθισμένη μορφή είναι σε σκόνη και η σωστή ποσότητα που πρέπει να λαμβάνεις είναι 2 γραμμάρια για κάθε κιλό του βάρους σου. Αν πάρεις περισσότερη από όση πρέπει, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο συκώτι και στα νεφρά σου.

Χρησιμοποίησε την με μέτρο.Ο οργανισμός σου είναι προγραμματισμένος ξεχωρίζει και να διασπά όλα τα στοιχεία πριν απορροφηθούν και όχι να τα παίρνει έτοιμα σε μεγάλες ποσότητες. Μην περιμένεις πως θα έχεις θαύματα γράμμωσης και ανάπτυξης μυών χωρίς την απαιτούμενη γυμναστική.

Η κρεατίνη  δίνει μεγαλύτερη ενέργεια και αντοχή στην κόπωση. Ωστόσο είναι καλύτερα να την λαμβάνεις  από την κανονική σου διατροφή και όχι από συμπλήρωμα αφού οι απόψεις ακόμα και σήμερα διίστανται για το τι πραγματικά μπορεί να προσφέρει και το τι παρενέργειες έχει (ταχυκαρδία,κράμπες).Μοσχάρι, σολομός και τόνος είναι οι καλύτερες πηγές λήψης “σωστής” κρεατίνης. Ενδεικτικά 60 γρ μοσχάρι θα σου δώσουν 10 γρ κρεατίνης ενώ 60 γρ σολομού σου δίνουν 9 γρ κρεατίνης.

 

 

συμπληρώματα διατροφής aggouria.net n (2)

Βιταμίνες

Βιταμίνες υπάρχουν πολλές και διάφορες. Συνήθως λαμβάνονται όταν δεν τρώμε σωστά ή όταν έχουμε κάποιο πρόβλημα και ενώ τρώμε όπως πρέπει χρειαζόμαστε παραπάνω για κάποιο λόγο.

Ακόμα και όταν είσαι σε δίαιτα ισχύει το ίδιο. Όμως αν η δίαιτα είναι σωστή και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και τηρεί την σωστή πυραμίδα, δεν θα χρειαστείς συμπλήρωμα. Ακόμα και όταν έχεις κάποια ίωση που χρειάζεσαι βιταμίνη C, παίρνεις μεγαλύτερο ποσοστό τρώγοντας ένα πορτοκάλι παρά με ένα χαπάκι. Φυσικά υπάρχουν σκευάσματα βιταμινών τα οποία είναι άριστα όμως ποτέ ένα χημικό προϊόν δεν θα αντικαταστήσει πλήρως το φυσικό.

 

συμπληρώματα διατροφής aggouria.net n (2)

Αμινοξέα

Τα αμινοξέα είναι η διάσπαση πρωτεϊνών. Η πρωτεΐνη πρώτα διασπάται σε αμινοξέα και έπειτα απορροφάται. Αν τα αμινοξέα λαμβάνονται ως συμπλήρωμα βοηθούν στην ανάπτυξη των μυών σε συνδυασμό πάντα με την γυμναστική. Επειδή υπάρχουν πάνω από 20 αμινοξέα πρέπει να τα λαμβάνεις σύμφωνα με το τι θέλεις να κάνεις. Για παράδειγμα η ισολευκίνη, η λευκίνη και η βαλίνη βοηθούν στην ανάπτυξη των μυών και η γλυκόζη δίνει στο σώμα ενέργεια.

Συμπερασματικά: Οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής και αν επιλέξεις σύμφωνα με τις ανάγκες σου, πρέπει να το παίρνεις με μέτρο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μην σε βοηθήσουν ή με την υπερκατανάλωση να έχεις προβλήματα στην υγεία σου. Η υγεία είναι το πρώτο που πρέπει να έχεις για να αποκτήσεις την εμφάνιση που θέλεις.Για να χτίσεις σώμα πρέπει να κάνεις παράλληλα και τη σωστή διατροφή αφού τα συμπληρώματα οποιουδήποτε είδους απλά συμπληρώνουν απλά ένα ποσοστό που ίσως χρειάζεσαι και δεν απορροφούνται από τον οργανισμό με τον ίδιο τρόπο όπως η τροφή. Μην ξεχνάς πως όποιο προϊόν και να επιλέξεις πρέπει να έχει την έγκριση του ΕΟΦ.

Τα Καλύτερα Casino
Novibet.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!

Betsson.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!