Έρευνα για το χασμουρητό έδειξε κάτι απίστευτο!

Το χασμουρητό είναι μια απλή καθημερινή δραστηριότητα που την έχουμε συνδυάσει με την νύστα. Γιατί όμως το κάνουμε; Επειδή έχουμε κουραστεί και νυστάζουμε; Επειδή ίσως να βαριόμαστε; Ή συμβαίνει κάτι άλλο εκείνη που δεν γνωρίζουμε;

Αρκετές είναι οι έρευνες που έχουν κάπως περίεργα αποτελέσματα και μέσα σε αυτές είναι σίγουρα και αυτή που θα δεις στην συνέχεια.

Οι επιστήμονες λοιπόν, αποφάσισαν να αναλύσουν λίγο περισσότερο την συγκεκριμένη δραστηριότητα, ώστε να δουν τι πραγματικά συμβαίνει στον άνθρωπο όταν χασμουριέται και κατά πόσο μπορεί να είναι καλό.

Το συμπέρασμα στο οποίο έφτασαν δεν το χωράει ανθρώπινος νους και έχει να κάνει με τον εγκέφαλο μας. Ποια ήταν όμως τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής;

 

Έρευνα έδειξε ότι το χασμουρητό αυξάνει το μέγεθος του εγκεφάλου!

zoa-xasmourito-ereuna

Ναι κι’ όμως όσο αδύνατον κι αν μας φαίνεται, αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες που ανέλαβαν να διεξάγουν την συγκεκριμένη έρευνα.

Το αποτέλεσμα δημοσιεύθηκε την Τρίτη sto The Royal Society Biology Letters journal, από τον ψυχολόγο Andrew Gallup και τους συνεργάτες του. Όπως ανέφεραν πήραν ένα δείγμα το οποίο αποτελούνταν από 109 άτομα αλλά και ζώα από 19 διαφορετικά είδη. Μέσα σε αυτά τα ζώα ήταν και οι ελέφαντες, τα ποντίκια και οι πίθηκοι.

Οι αναλύσεις που έκαναν, όπως αναφέρει και το δημοσίευμα, αποκάλυψαν ότι η μέση διάρκεια του χασμουρητού μπορεί να μας δείξει το μέγεθος του εγκεφάλου, αλλά και τον αριθμό των φλοιώδη νευρώνων που βρίσκονται σε όλα τα θηλαστικά.

Έτσι, με λίγα λόγια, το χασμουρητό μπορεί να προάγει τόσο την ανάπτυξη του εγκεφάλου μας όσο και την δραστηριότητα του.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο Gallup ασχολήθηκε με τον λόγο για τον οποίο χασμουριόμαστε και τα αποτελέσματα του. Το 2007 είχε γράψει ένα επιστημονικό άρθρο με τίτλο “Η θερμορυθμιστική θεωρία του χασμουρητού”.

meletes-egkefalos-aggouria-net

Σε αυτή του την θεωρία ανέλυε από τότε, πως το άνοιγμα των σαγονιών μας και το “πιπίλισμα” που κάνουμε στον αέρα δροσίζει τον εγκέφαλο, ενώ τον ωθεί να βγει από την προεπιλεγμένη λειτουργία του και να εστιάσει στην αύξηση της κυκλοφορίας του εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Επιπλέον, μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο κατά την διάρκεια που τεντώνεται το σαγόνι, αλλά και από τη βαθιά εισπνοή του αέρα που κάνουμε την ώρα του χασμουρητού, αντικαθιστώντας το ζεστό αίμα που υπάρχει στον εγκέφαλο με το ψυχρό αίμα της καρδιάς.

Μετά από όλα αυτά λοιπόν, δεν θα πρέπει να σταματήσουμε ή να κρατάμε το χασμουρητό μας, αλλά αντιθέτως να ψάχνουμε τρόπους για να το προκαλούμε στον εαυτό μας. Αλλά πως θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, χωρίς να χρειάζεται να μεσολαβήσει η κούραση;

Μελέτες έχουν δείξει πως σχεδόν όλοι μας χασμουριόμαστε όταν δούμε κάποιον άλλο να το κάνει. Σε κάποιους συμβαίνει πιο εύκολα και σε κάποιους πιο δύσκολα, αλλά σίγουρα έχει αποτέλεσμα. Οπότε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να δεις κάποιον άλλο να το κάνει.

Προφανώς δεν είναι εύκολο να πετύχεις αυτή τη στιγμή, μπορείς όμως να παρακολουθήσεις το βίντεο που ακολουθεί, στο οποίο μπορείς να δεις 50 άτομα να χασμουριούνται.

[ot-video type=”youtube” url=”https://youtu.be/AJXX4vF6Zh0″]

Υ.Γ. Αν δεις ότι δεν πετυχαίνει από την αρχή μην το προσπεράσεις θεωρώντας ότι είναι αναποτελεσματικό, στην πορεία σίγουρα θα πιάσει!

Τα Καλύτερα Casino
Novibet.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!

Betsson.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!