10 Υποκατάστατα ζάχαρης που πρέπει να ξέρετε

Το μέλι, η ασπαρτάμη και η φρουκτόζη είναι ίσως τα πιο γνωστά υποκατάστατα ζάχαρης, και αυτά που όλοι γνωρίζουμε. Η ζάχαρη άλλωστε, βοηθάει μόνο στην δημιουργία τερηδόνας και στην προσθήκη περιττών κιλών στο σώμα μας.

Υπάρχουν όμως διάφορα άλλα γλυκαντικά που υπάρχουν στην αγορά, και για να αποφασίσετε ποιο είναι το ιδανικό για σας θα πρέπει να γνωρίζετε κάποια πράγματα γι αυτά. Τα υποκατάστατα και γλυκαντικά μπορεί να είναι ιδανικά για την διατροφή σας.

Το κόψιμο της ζάχαρης από τη διατροφή μας είναι επιτακτικό όσο και η διακοπή του καπνίσματος. Ο διαβήτης και η παχυσαρκία παγκοσμίως είναι οι νέες επιδημίες και καθένας από εμάς θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά να αντικαταστήσει τη ζάχαρη στην διατροφή του με κάποιο υποκατάστατο ή ακόμη και εντελώς.

Το ερώτημα που γεννιέται όμως είναι, κατά πόσο τα υποκατάστατα είναι καλά για την υγεία μας.

 

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή υποκατάστατα ζάχαρης!

 

Σακχαρόζη

sugar

Μπορεί να βρεθεί σε φρούτα αλλά όταν απομονωθεί προστίθεται και σε μαρμελάδες, dressings σαλάτας και διάφορα άλλα τρόφιμα. Με 16 θερμίδες ανά κ.γ. η σακχαρόζη προσφέρει ενέργεια αλλά δεν έχει κανένα θρεπτικό συστατικό. Επιστημονικές ομάδες θεωρούν πώς η κατανάλωση τροφίμων που την περιέχουν πρέπει να περιοριστεί σημαντικά σε άντρες και γυναίκες.

Ακεσουλφάμη

akesoulfami

Οι τσίχλες, ζελατίνες και τα παγωμένα γλυκά όπως και τα αναψυκτικά περιέχουν γιατί δεν έχει καμία θερμίδα. Πρόκειται για ένα τεχνητό γλυκαντικό, εγκεκριμένο από το FDA, το οποίο στα 22 χρόνια κυκλοφορίας του δεν έχει προκαλέσει κανένα πρόβλημα στους καταναλωτές του.

Σε σχετικά πειράματα όμως που έγιναν, τα ευρήματα έδειξαν πώς ίσως συνδέεται με τον καρκίνο, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει περιστατικό που να το συνδέει άμεσα.

Σιρόπι αγαύης

sirropi-agaygis

Διάφορα δημητριακά, γιαούρτια και παγωμένα τσάι, περιέχουν σιρόπι Αγαύης, το οποίο περιέχει 20 θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού. Το νέκταρ αυτό προέρχεται από ένα είδος κάκτου και έχει παρόμοια υφή με το μέλι. Δεν περιέχει τα αντιοξειδωτικά του μελιού, αλλά έχει περίπου τις ίδιες θερμίδες.

Η Αγαύη πάντως είναι γλυκύτερη από τη ζάχαρη, και σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη δεν προκαλεί διαβήτη, αλλά μπορεί να μειώσει τον μεταβολισμό μας.

Ασπαρτάμη

aspartami-aspartame

Η ασπαρτάμη υπάρχει σε πάρα πολλά προϊόντα και ειδικότερα σε ποτά, αναψυκτικά, γιαούρτια και σιρόπια για τον βήχα. Δεν περιέχει καμία θερμίδα και καθώς είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό παράγεται σε μεγάλες ποσότητες και γι αυτό προτιμάται από τις εταιρείες σε σχέση με άλλα.

Έρευνες όμως την συνδέουν με όλα τα άσχημα. Τα ευρήματα δεν έχουν αποδείξει κάτι αλλά την συνδέουν με την πρόκληση παχυσαρκίας και καρκίνου καθώς και νευρολογικών προβλημάτων.

Φρουκτόζη από σιρόπι καλαμποκιού

frouktozi-fruktose

Το γλυκαντικό αυτό περιέχει φρουκτόζη και γλυκόζη από επεξεργασμένο σιρόπι καλαμποκιού. Πρόκειται για ένα υποκατάστατο ζάχαρης με πολλούς εχθρούς αλλά και φίλους. Έχει 17 θερμίδες ανά κ.γ. Και μπορεί να βρεθεί σε αναψυκτικά, γλυκά και δημητριακά.

Επειδή είναι φθηνότερο από την σουκρόζη και λειτουργεί και ως συντηρητικό, οι εταιρείες το προτιμούν. Κι ενώ κάποιες έρευνες το συνδέουν με την παχυσαρκία, άλλες δείχνουν ότι δεν είναι χειρότερο από την σουκρόζη. Το καλύτερο θα ήταν να περιοριστεί η κατανάλωση του.

Μέλι

meli-honey

Το μέλι είναι ένα δώρο της φύσης, με λίγες θερμίδες, βιταμίνες και μέταλλα, και με σχετικές έρευνες να δείχνουν ότι δεν ανεβάζει το ζάχαρο όσο άλλα γλυκαντικά!

Γενικός κανόνας είναι πώς είναι καλύτερα μετά από κάποιο γεύμα να ανεβαίνει σταδιακά το ζάχαρο στο αίμα, παρά ξαφνικά, και το μέλι κάνει ακριβώς αυτό. Περιέχει μόνο 21 θερμίδες ανά κ.γ.

Νεοτάμη

neotame-neotami-glykantika

Αυτό είναι το νεότερο γλυκαντικό της αγοράς, με μηδενικές θερμίδες και 13 χιλιάδες φορές μεγαλύτερη γλυκύτητα από την ζάχαρη. Παράγεται από την ίδια εταιρεία που παράγει την ασπαρτάμη και μπορεί να βρεθεί σε κάποια αναψυκτικά, παγωμένα γλυκά και γαλακτοκομικά προϊόντα, πουτίγκες και χυμούς.

Στέβια

stevia-fyto-glykantika

Η στέβια είναι δημοφιλέστατη τελευταία. Παράγεται από το φυτό Στέβια και έχει μηδενικές θερμίδες. Είναι εγκεκριμένο από διάφορους οργανισμούς τροφίμων και είναι μια φυσική απάντηση στα τεχνητά γλυκαντικά.

Ζαχαρίνη

zaharini-ypokatastato-zaharis

Αν και στις αρχές της δεκαετίας του 70, έρευνες σε αρουραίους έδειξαν πώς η ζαχαρίνη προκαλεί καρκίνο στο συκώτι, άλλες νεότερες έρευνες έδειξαν ότι αυτό αφορά μόνο τους αρουραίους και όχι τον άνθρωπο. Η ζαχαρίνη δεν περιέχει θερμίδες και είναι πολύ πιο γλυκιά από την ζάχαρη.

Σουκραλόζη

soukralozi-anti-zaharis

Μία κουταλιά σουκραλόζη περιέχει μηδενικές θερμίδες και βρίσκεται σε χυμούς φρούτων, κονσέρβες με φρούτα και σιρόπια. Μία έρευνα έδειξε πώς ίσως έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα, άλλες νεότερες έρευνες δεν είχαν παρόμοια ευρήματα.

Είναι από τα λίγα γλυκαντικά που αντέχουν στην ζέστη και γι αυτό είναι ιδανικό για διάφορα γλυκά που χρειάζονται ψήσιμο, όπως επίσης είναι κατάλληλη για διαβητικούς και ανθρώπους που βρίσκονται σε δίαιτα.

Σορβιτόλη, ξυλιτόλη, μαννιτόλη

xilitole-mannitole

Η σορβιτόλη, ξυλιτόλη, μαννιτόλη, είναι η κατηγορία των αλκοολών ζάχαρης. Έχουν 10 θερμίδες ανά κουταλιά και χρησιμοποιούνται σε sugar-free προϊόντα. Αν και έχουν θερμίδες, δεν προκαλούν τερηδόνα όπως η ζάχαρη, αλλά δεν είναι όσο γλυκιά είναι η ζάχαρη.

Σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν εντερικές διαταραχές. Είναι κατάλληλες για διαβητικούς και περιέχουν λιγότερους υδατάνθρακες από την ζάχαρη. Συνίσταται κατανάλωση τους με μέτρο.

Τα Καλύτερα Casino
Novibet.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!

Betsson.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!