Τι θα πρέπει να προσέχεις όταν αγοράζεις εμφιαλωμένο νερό!

Πριν από μερικά χρόνια η ποιότητα του νερού που είχε κάθε μέρος, ήταν πολύ καλύτερη από ότι είναι πλέον. Γι’ αυτό και έχουμε στραφεί όλοι στο εμφιαλωμένο νερό. Όχι όμως ότι και αυτό είναι ότι το καλύτερο.

Όλο και πιο συχνά μας προειδοποιούν οι ειδικοί να μην πίνουμε από πλαστικά μπουκάλια, διότι υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι, τους οποίους αγνοούμε όταν επιλέγουμε ένα τέτοιου είδους μπουκάλι. Γνώριζες πως το πλαστικό γενικότερα περιέχει χημικές ουσίες που μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά στο σώμα μας;

Αν όχι, δες στην συνέχεια τι πρέπει να κοιτάς όταν αγοράζεις νερό!

 

Τι σημαίνουν τα γράμματα κάτω από ένα εμφιαλωμένο νερό!

plastiko mpoukali grammata

PET ή PETE

Το ΡΕΤ είναι και το είδος του πλαστικού που χρησιμοποιείται περισσότερο, τόσο σε μπουκάλια όσο και σε διάφορες άλλες συσκευασίες. Είναι όμως για μία χρήση, καθώς η επαναλαμβανόμενη χρήση του αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν βακτηρίδια και δεν μπορείς να καθαρίσεις σωστά ένα μπουκάλι και να απολυμανθεί αποτελεσματικά, εκτός και αν χρησιμοποιηθούν επιβλαβείς χημικές ουσίες.

HDP ή HDPE

Αυτό το πλαστικό τώρα, είναι άκαμπτο και το χρησιμοποιούν κυρίως για να φτιάξουν τα χοντρά μεγάλα μπουκάλια, σαν αυτά στα οποία πωλούνται τα απορρυπαντικά και τα λάδια των αυτοκινήτων. Αυτό το είδος ουσιαστικά δεν απελευθερώνει χημικές ουσίες, όπως το προηγούμενο και θεωρείται το ασφαλέστερο είδος από τους ειδικούς.

PVC ή 3V

Το PVC είναι ένα μαλακό, εύκαμπτο πλαστικό που το συναντάμε στα περιτυλίγματα των τροφίμων και στο λάδι του μαγειρέματος, αλλά φυσικά και σε πολλά άλλα καταναλωτικά προϊόντα. Το αρνητικό αυτή τη φορά είναι ότι απελευθερώνει 2 τοξικές χημικές ουσίες, οι οποίες επηρεάζουν αρκετά τις ορμόνες μας. Οπότε θα έπρεπε να το αποφεύγουμε!

LDPE

Μπορεί το συγκεκριμένο πλαστικό να μην χρησιμοποιείται στα μπουκάλια, αλλά μπορεί να το συναντήσεις σε κάποιες συσκευασίες τροφίμων. Καλό θα ήταν να μην ψάχνεις μόνο τα μπουκάλια αλλά και τα συσκευασμένα προϊόντα και να αποφεύγεις όσα έχουν επάνω τους αυτά τα αρχικά, μιας και έχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες.

PP

Εδώ τώρα μιλάμε για ένα ημιδιαφανές ή λευκό πλαστικό το οποίο συναντάμε στα γιαουρτάκια και σε διάφορα σιρόπια. Το πολυπροπυλένιο πλαστικό, έχει σαν χαρακτηριστικό γνώρισμα ότι είναι ελαφρύ και σκληρό και αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες χωρίς να λιώνει, πράγμα που το κάνει ασφαλές, καθώς προστατεύει το προϊόν από την υγρασία και τις χημικές ουσίες.

PS

Το πολυστυρένιο πλαστικό είναι αρκετά φθηνό και ελαφρύ και χρησιμοποιείται σε διάφορα είδη προϊόντων. Είναι το γνωστό φελιζόλ, από το οποίο φτιάχνονται τα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης, αλλά και τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα. Αξιοσημείωτο είναι πως απελευθερώνει κάποιες καρκινογόνες ουσίες όταν θερμαίνεται.

PC

Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο πλαστικό που θα συναντήσετε, μιας και τα πρωτόκολλα επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης δεν είναι τυποποιημένα για αυτή την κατηγορία. Μπορείς να το συναντήσεις τόσο σε δοχεία φαγητού όσο και σε φιάλες που χρησιμοποιούνται στα θαλάσσια σπορ.

Τα Καλύτερα Casino
Novibet.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!

Betsson.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!