Τι είναι τα αμινοξέα και που βοηθούν;

Θέλεις να χρησιμοποιήσεις τα αμινοξέα ως έξτρα συμπλήρωμα διατροφής αλλά δεν ξέρεις ούτε τι ακριβώς είναι, ούτε που βοηθούν; Λύσε όλες τις απορίες σου, εδώ!

Αν είσαι αθλητής ή ασχολείσαι πολύ με το γυμναστήριο, γνωρίζεις ότι υπάρχουν χιλιάδες συμπληρώματα διατροφής, για να σε βοηθήσουν να έχεις καλύτερες αποδόσεις, λιγότερους τραυματισμούς και πιο γρήγορα και αισθητά αποτελέσματα!

Συνήθως, όταν ξεκινάς τη διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση, το πρώτο συμπλήρωμα που παίρνεις είναι η σκόνη πρωτεΐνης, που δυναμώνει τους μύες σου, χωρίς να σου αυξάνει το λίπος. Όταν λοιπόν καταλήξεις στην πρωτεΐνη που ταιριάζει καλύτερα με το σώμα σου, θέλεις να πάρεις και κάτι έξτρα.

Οι περισσότεροι προπονητές, όταν τους ρωτήσεις, σου λένε να προμηθευτείς αμινοξέα. Τι είναι όμως αυτά; Που βοηθούν και κυρίως πως χρησιμοποιούνται;

 

Δες επίσης: Φτιάξε εύκολα σνακ για το γυμναστήριο!

 

Τι είναι τα Αμινοξέα;

aminoksea-skonh-sumplhrwma

Όταν καταναλώνεις πρωτεϊνούχα γεύματα, η εμπεριεχόμενη πρωτεΐνη, διασπάται στη μικρότερη μορφή της που είναι τα αμινοξέα. Αυτά βοηθούν σε πάρα πολλά πράγματα το σώμα σου.

Η πιο γνωστή τους λειτουργία είναι ότι συμβάλλουν στην δημιουργία ενζύμων, που βοηθούν στην ομαλή πέψη. Όμως όταν τα καταναλώνεις συνδυαστικά με την προπόνηση στο γυμναστήριο ή την άθληση σε βοηθούν ώστε να δομήσεις τους μύες σου, αλλά και να τους ξεκουράσεις. Είναι αυτό που σίγουρα έχεις ακούσει κάποιον γυμναστή ή προπονητή να λέει “ανάρρωση μυών”.

 

Ποια Αμινοξέα χρειάζομαι;

antras-pinei-aminoksea

Αυτά που χρειάζεσαι ονομάζονται BCAA (branched chain amino acids) ή σε μετάφραση αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας. Αυτά τα αμινοξέα δεν μπορεί να παράγει το σώμα μας, γι αυτό χρειάζεται να τα προσλαμβάνεις από τις τροφές ή από συμπληρώματα. Τα BCAA είναι η λευκίνη, η ισολευκίνη και η βαλίνη και οι βασικοί παράγοντες χτισίματος και ξεκούρασης των μυών.

 

Πως να τα χρησιμοποιήσω;

kapsoules-aminoksea

Δες επίσης: Πως να φτιάξω δυνατούς και όμορφους μύες;

Γενικώς κυκλοφορούν διάφορες δοσολογίες, οι οποίες εξαρτώνται από το είδος του συμπληρώματος. Πάντως ένας γενικός κανόνας είναι να λαμβάνεις 1,5gr., τρεις φόρες την ημέρα. Για να σε πιάσουν πρέπει να τα καταναλώνεις πριν ή αφού γυμναστείς.

Πολλοί προπονητές συνιστούν να τα πάρεις σε μορφή κάψουλας, γιατί δεν έχουν περάσει από επαναλαμβανόμενες υψηλές θερμοκρασίες, έτσι διατηρούν καλύτερα τις ιδιότητές τους!

Τα Καλύτερα Casino
Novibet.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!

Betsson.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!