Πως λειτουργεί ακριβώς ο Μετρητής Αλκοόλ στο αλκοτέστ!

Ο Μετρητής Αλκοόλ είναι η συσκευή στην οποία φυσάμε κατά το αλκοτέστ. Σε πολλούς από εμάς είναι αρκετά γνώριμη, μιας και μας έχει κάψει αρκετά βράδια, κατά την επιστροφή μας στο σπίτι μετά από κάποιο πάρτυ ή μια έξοδο μας.

Κάποιοι βέβαια έχουν βρει τον τρόπο να ξεγελούν αυτήν την ψηφιακή συσκευή, είτε φυσώντας περισσότερο έξω από το ακροφύσιο είτε πίνοντας αρκετό νερό και γάλα πριν οδηγήσουν.

Προφανώς, το θέμα δεν είναι να ψάχνουμε τρόπους για να μην μας γράψουν, αλλά να είμαστε ευσυνείδητοι οδηγοί και να μην ρισκάρουμε παίζοντας με τις ζωές των άλλων. Είναι από τις συνηθέστερες αιτίες για τα τροχαία ατυχήματα, οπότε θα έπρεπε τουλάχιστον να μην οδηγούμε όταν πίνουμε.

Πως λειτουργεί όμως ακριβώς η συσκευή αλκοτέστ και αναγνωρίζει την ποσότητα του αλκοόλ στο αίμα μας;

 

Η απορρόφηση του αλκοόλ στο αίμα

siskeui-metrisis-alkool

Οι γιατροί όταν μιλούν για αλκοόλ αναφέρονται σε μια μεγάλη ποικιλία οργανικών ενώσεων στις οποίες περιέχεται η ομάδα του υδροξυλίου. Η αιθανόλη που διαβάζουμε ότι περιέχεται στα αλκοολούχα ποτά, είναι ο συνηθέστερος τύπος που καταναλώνουμε και στην ουσία είναι ένα μικρό μόριο το οποίο καθιστά την απορρόφηση του αλκοόλ στο αίμα μας ευκολότερη.

Έτσι λοιπόν, το αλκοόλ είναι πτητικές ενώσεις, οι οποίες μετά την είσοδό τους το ζεστό ανθρώπινο σώμα, εξατμίζεται μια μικρή ποσότητα από το αλκοόλ που έχουμε καταναλώσει κάθε φορά που αναπνέουμε.

Αυτοί οι ατμοί του αλκοόλ μπαίνουν στις κυψελίδες των πνευμόνων μας, απ ‘όπου απ’ όπου και βγαίνουν από το σώμα κατά την εκπνοή. Η ποσότητα των αναθυμιάσεων του αλκοόλ στον αέρα είναι ανάλογη με την ποσότητα του αλκοόλ που έχουμε καταναλώσει προηγουμένως.

 

Η φασματομετρία υπερύθρου και ο Μετρητής Αλκοόλ

metritis-alkool-aggouria-net

Οι συσκευές μέτρησης του αλκοόλ απασχολούν τα τροποποιημένα IR φασματόμετρα τα οποία βαθμονομούνται ώστε να γίνει ο εντοπισμός και η απορρόφηση της αιθανόλης.

Πως δουλεύει όμως η συσκευή; Αρχικά, ο σωλήνας στον οποίο φυσάμε προθερμαίνεται, σύμφωνα με τον νόμο του Boyle, για να διασφαλιστεί ότι κάθε δείγμα που θα λάβει είναι ακριβές. Έτσι, εκπνέοντας ο αέρας μπαίνει στον θάλαμο όπου συλλέγεται το δείγμα και αρχίζει να ελέγχεται.

Ο ρυθμός δειγματοληψίας της συσκευής είναι 37 φορές ανά δευτερόλεπτο και συνεχίζει να παίρνει δείγμα για τρία συνεχόμενα δευτερόλεπτα, όσο φυσάμε. Σε αυτά τα πρώτα δευτερόλεπτα βγαίνει ο βαθύτερος αέρα που βρίσκεται στους πνεύμονες μας, ο οποίος έχει την υψηλότερη συγκέντρωση της αλκοόλης.

Αφού πάρει το δείγμα, υπάρχει ένας IR ανιχνευτής ενσωματωμένος στο πίσω μέρος του θαλάμου του δείγματος, που το περνάει από έλεγχο και έπειτα, υπολογίζεται και εμφανίζεται η απορροφώμενη ποσότητα IR και τα μικρογραμμάρια αλκοόλης που υπάρχουν στα 100 ml της αναπνοής μας.

Όπως όμως δηλώνουν οι ειδικοί, ακόμη κι αν φυσήξεις απ’ έξω ή κολλήσεις την γλώσσα σου στο ακροφύσιο για να μην περάσει ο αέρας, δεν μπορείς να ξεγελάσεις την συσκευή!

Τα Καλύτερα Casino
Novibet.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!

Betsson.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!