Τα 10 πιο ακριβά μέταλλα στον κόσμο!

Η σπανιότητα από μόνη της δεν είναι αρκετή για να μπορέσουμε να αποκαλέσουμε ένα μέταλλο πολύτιμο. Εκτός του ότι θα πρέπει να είναι λαμπερά και φυσικά, θα πρέπει να διαθέτουν υψηλό σημείο τήξης και χαμηλή αντιδραστικότητα, αλλά και να μην είναι ραδιενεργά.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στο να κοστολογηθεί ένα υλικό. Ποια είναι όμως τα πιο ακριβά μέταλλα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά;

 

Δες επίσης: Τα 10 πιο ακριβά Gadgets στον κόσμο!

 

Τα 10 πολυτιμότερα μέταλλα της αγοράς

 

10. Ίνδιο

indio metallo

Το ίνδιο είναι ένα λευκό μέταλλο το οποίο παράγεται από έναν συνδυασμό από ψευδάργυρο, μόλυβδο, σίδηρο αλλά και από μεταλλεύματα χαλκού. Οι κύριες χώρες παραγωγής του είναι η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα και η τιμή του διαμορφώνεται σήμερα περίπου στα 25 δολάρια ανά 31 γραμμάρια.

Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, χρησιμοποιήθηκε για τους κινητήρες αεροσκαφών, αλλά σήμερα χρησιμοποιείται αρκετά στην κατασκευή φορητών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων,

 

9. Ασήμι

asimi

Αρκετά χαμηλά βρίσκεται το ασήμι, αν και πολλοί θα το περίμεναν αρκετά πιο ψηλά η τιμή του είναι αρκετά φθηνή, σε σχέση με τα υπόλοιπα μέταλλα, μιας και κατά μέσο όρο κοστίζει περίπου 43,26 δολάρια ανά 31 γραμμάρια.

Η χρησιμότητα του είναι γνωστή, ειδικά όσον αφορά την κατασκευή κοσμημάτων, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει την εξάπλωση των βακτηρίων σε ένα κινητό, αλλά και για να περιορίσει την μυρωδιά στα παπούτσια και τα ρούχα.

 

8. Ρήνιο

rinio metallo

Αυτό είναι ένα από τα μέταλλα με την μεγαλύτερη πυκνότερα, για την ακρίβεια με το τρίτο υψηλότερο σημείο τήξης. Το ρήνιο είναι ένα υποπροϊόν του μολυβδαινίου και χρησιμοποιείται όπου υπάρχει υψηλή θερμοκρασία, όπως στην κατασκευή του κινητήρα ενός τζετ.

Η σημερινή τιμή του στην αγορά ανέρχεται στα 148 δολάρια ανά 31 γραμμάρια.

 

7. Παλλάδιο

palladio

Αυτό το γκρίζο μέταλλο είναι γνωστό χάρη στην σπανιότητα, την ευπλαστότητα, την σταθερότητα του στις θερμές συνθήκες αλλά και την ικανότητα που έχει να απορροφά ένα σημαντικό ποσό  υδρογόνου σε θερμοκρασία δωματίου.

Επίσης, χρησιμοποιείται για την κατασκευή καταλυτικών μετατροπέων αυτοκινήτων, αλλά και γενικότερα των ηλεκτρονικών. Η τιμή του μέχρι και πριν 2 χρόνια ήταν 776,25 δολάρια ανά 31 γραμμάρια.

 

6. Όσμιο

osmio

Αυτό είναι ένα από τα πυκνότερα στοιχεία που υπάρχουν στη Γη και είναι πολύ σκληρό, εύθραυστο και έχει ένα εξαιρετικά υψηλό σημείο τήξεως. Χρησιμοποιείται για να κάνει τα κράματα πλατίνας πιο σκληρά για να χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικές επαφές και πολλά άλλα.

 

5. Ιρίδιο

politima metalla

Το ιρίδιο έχει και αυτό απίστευτα υψηλό σημείο τήξης και είναι υποπροϊόν της εξόρυξης νικελίου. Τα μεγαλύτερα αποθέματά ιριδίου βρίσκονται στη Ρωσία, στη Νότια Αφρική, στον Καναδά αλλά και στην Αμερική, ενώ η τιμή του ανέρχεται περίπου στα 1.050 δολάρια ανά 31 γραμμάρια.

 

4. Ρουθήνιο

routhinio metallo

Αυτό το μέταλλο χαρακτηρίζεται από την σκληρότητα, την σπανιότητα και την ικανότητα του να αντέχει σε διάφορα εξωτερικά στοιχεία. Το ρουθήνιο έχει γίνει αρκετά δημοφιλές στον τομέα των ηλεκτρονικών και κυρίως στις ηλεκτρικές επαφές. Η τιμή του όμως υπόκειται σε μεγάλες διακυμάνσεις και τώρα είναι αρκετά υψηλή.

 

3. Πλατίνα

platina aggouria.net

Η πλατίνα ή αλλιώς ο λευκόχρυσος θεωρείται ένα ευγενές μέταλλο και έχει γίνει γνωστός χάρη στην ευπλαστότητα, την πυκνότητα αλλά και τις μη διαβρωτικές του ιδιότητες.

Αυτό το μέταλλο είναι επίσης παρόμοια με το παλλάδιο μιας και αντέχει σε μεγάλες ποσότητες υδρογόνου. Χρησιμοποιείται στην κατασκευή κοσμημάτων καθώς και στην οδοντιατρική. Όσο για την τιμή του είναι περίπου 1.275 δολάρια ανά 31 γραμμάρια.

 

2. Ρόδιο

rodio aggouria.net

Παρά το γεγονός ότι σήμερα η τιμή του είναι περίπου 1.150 δολάρια ανά 31 γραμμάρια κατά καιρούς έχει φτάσει στο διπλάσιο από την τιμή του χρυσού και του λευκόχρυσου.

Είναι μέλος της οικογένειας του λευκόχρυσου και χρησιμοποιείται για την παραγωγή των καταλυτικών μετατροπέων.

 

1. Χρυσός

xrisos aggouria.net

[adrotate banner=”12″]

Και όπως όλοι σας φανταζόσασταν ο χρυσός βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, χάρη στην ανθεκτικότητα και την ευπλαστότητα του, ενώ χρησιμοποιείται πάρα πολύ και στις επενδύσεις.

Η τιμή του αλλάζει διαρκώς και τώρα είναι περίπου στα 1.300 δολάρια ανά 31 γραμμάρια, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι από το 2008 και μετά είναι το πιο ακριβό μέταλλο.

>> Δες όλα τα άρθρα από το Top10!

Τα Καλύτερα Casino
Novibet.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!

Betsson.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!