Πόσο κοστίζει ένα Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο;

Αυτές τις μέρες, τα βλέμματα όλων μας είναι στραμμένα στους Ολυμπιακούς αγώνες και την Ελληνική αποστολή. Όπως είδαμε, δύο είναι οι Έλληνες αθλητές που κατάφεραν να πάρουν το Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο φέτος στο Ρίο, οι οποίοι μας έδωσαν μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια.

Ποια είναι όμως η αξία του μεταλλίου αυτού και από τι είναι φτιαγμένο στην πραγματικότητα το “χρυσό” μετάλλιο;

Πίσω στο 1912, οι αθλητές όταν κατάφερναν και έπαιρναν την πρώτη θέση σε κάποιο άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είχαν την τύχη να παίρνουν στο σπίτι τους ένα μετάλλιο φτιαγμένο αποκλειστικά και μόνο από χρυσό, σήμερα όμως έχουν αλλάξει τα πράγματα!

 

Ποια είναι η αξία ενός Χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου!

xruso olumpiako metallio aksia

Τα χρυσά μετάλλια στις μέρες μας λοιπόν, δεν είναι κατασκευασμένα από χρυσό, αλλά είναι επίχρυσο, δηλαδή περιέχουν περίπου 1% χρυσό, ενώ το υπόλοιπο μέρος του είναι ένα κράμα από ασήμι και χαλκό.

Την τιμή να πάρουν ένα ολόχρυσο μετάλλιο οι αθλητές, την είχαν επί της ουσίας μόνο για οκτώ χρόνια, μιας και οι τελευταία φορά που απονεμήθηκαν ήταν το 1912 στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Στοκχόλμη.

Τα χρυσά μετάλλια που είδαμε και φέτος στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, είναι κατασκευασμένα από 494 γραμμάρια ασήμι και 6 γραμμάρια χρυσού.  Τώρα θα μου πεις, το ασήμι θεωρείται από τα πιο ακριβά μέταλλα στον κόσμο, αλλά και πάλι δεν είναι χρυσός.

olumpiakoi agones metallia

Ποια είναι η αξία τους όμως; Κοστίζουν περίπου 650 δολάρια το κάθε ένα, με βάση πάντα τις τρέχουσες τιμές της αγοράς και αυτή την πληροφορία μας την έδωσε το Time Magazine.

Για να καταλάβεις την διαφορά με το τότε, η αξία του μεταλλίου ήταν περίπου 28.500 δολάρια, ενώ αν έβαζες μαζί όλα τα χρυσά που δίνονταν κατά τη διάρκεια των αγώνων η αξία τους έφτανε περίπου τα 65 εκατομμύρια δολάρια. Και προφανώς όσο περνούν τα χρόνια ο χρυσός μπορεί να έχει μεγαλύτερη αξία.

Βέβαια, υπάρχουν και οι συλλέκτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να δώσουν από 10.000 δολάρια μέχρι και περισσότερα από 1 εκατομμύριο, αν ανήκε σε κάποιον εξαιρετικά γνωστό αθλητή και ήθελαν κάποιο σπάνιο μετάλλιο.

Οπότε το χρυσό μετάλλιο, μόνο χρυσό δεν είναι στην ουσία, αλλά σημασία έχει η δόξα και η νίκη για έναν Ολυμπιονίκη, καθώς βλέπει τους κόπους του να επιβραβεύονται!

Τα Καλύτερα Casino
Novibet.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!

Betsson.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!