5 Πλάσματα της μυθολογίας που είναι σχεδόν αληθινά!

Σαν Έλληνας σίγουρα γνωρίζεις ότι στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν πολλά πλάσματα που ανήκαν στην μυθολογία. Είναι μια εμμονή που διαδόθηκε στον κόσμο και υπάρχει μέχρι και σήμερα. Πολλά από τα πλάσματα της μυθολογίας όμως δεν ήταν βγαλμένα καθαρά από την φαντασία του ανθρώπου, αλλά από την φύση.

Τα περισσότερα πλάσματα της μυθολογίας της Ελλάδας αλλά και από άλλες χώρες, είναι μια προσπάθεια να ερμηνεύσουν απολιθώματα. Δεν υπήρχε πάντα η τεχνολογία για να βρουν τι είναι το κάθε απολίθωμα που έβρισκαν. Έτσι αποφάσισαν να βρουν ένα δικό τους τρόπο να ερμηνεύσουν αυτό που βρήκαν. Κάπως έτσι ξεκίνησαν να δημιουργούνται τα πλάσματα της μυθολογίας.

 

5 Πλάσματα της μυθολογίας που δεν είναι και τόσο φανταστικά!

Κύκλωπες
kranio kiklopas

Δες επίσης 10 Τρομακτικά πλάσματα που δημιούργησε η επιστήμη!

Στην Ελληνική μυθολογία, οι Κύκλωπες ήταν γίγαντες που είχαν μόνο ένα μάτι στο κέντρο του κεφαλιού τους. Ήταν πολύ άγριοι και δεν είχαν φοβόντουσαν ούτε τους ανθρώπους αλλά ούτε και τους θεούς. Ο πιο διάσημος Κύκλωπας της Ελληνικής μυθολογίας είναι ο Πολύφημος που επιτέθηκε στον Οδυσσέα και έτρωγε τους άντρες του.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχτεί, μπορούμε όμως να σκεφτούμε τι μπορεί να ήταν αυτό που οι αρχαίοι πίστευαν ότι είναι Κύκλωπες. Έχουν βρεθεί κρανία από νάνους ελέφαντες και η υποδοχή του ματιού, όπως πίστευαν, ήταν το σημείο που βρισκόταν η προβοσκίδα τους. Έχουν βρεθεί πολλά τέτοια κρανία στην Κύπρο μέσα σε σπηλιές που υποτίθεται ότι ζούσαν Κύκλωπες.

Κράκεν

kalamari kraken

Μια πολύ γνωστή ιστορία που έχει υιοθετηθεί από αρκετές ταινίες. Μία από αυτές τις ταινίες είναι Οι Πειρατές της Καραϊβικής. Λένε ότι βύθιζε τα καράβια με τα γιγάντια πλοκάμια του ή κολυμπώντας σε κύκλους για να δημιουργήσει δίνη που θα τραβήξει το καράβι στον βυθό. Η πρώτη γνωστή γραφή για το Κράκεν είναι από το 1180 μ.Χ.

Αυτός ο μύθος είναι πολύ πιθανό να έχει προκύψει από ανθρώπους που είδαν κάποιο γιγάντιο καλαμάρι. Το μήκος που μπορεί να φτάσει είναι περίπου 18 μέτρα. Μπορείς όμως και να είδαν ένα κολοσσιαίο καλαμάρι το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερα από το γιγάντιο και το μήκος που μπορεί να φτάσει είναι άγνωστο.

Βρικόλακες

vrikolakes aggouria.net

Οι βρικόλακες όπως τους ξέρουμε σήμερα ξεκίνησε με το μυθιστόρημα του Bram Stoker με τίτλο Dracula το 1987. Ο συγγραφέας ήταν εμπνευσμένος από μια εποχή που ήξεραν πολύ λίγα για το πως αποσυντίθεται ένα σώμα. Αυτό που έβλεπαν τότε οι άνθρωποι ήταν ότι όσο περισσότερο περνούσε ο καιρός, τόσο περισσότερο μπορούσαν να δούνε τα δόντια του να προεξέχουν.

Επίσης, είχαν βρει φέρετρα που από την μέσα μεριά είχαν σημάδια ξυσίματος. Τότε πίστευαν ότι οι νεκροί προσπαθούσαν να σηκωθούν από τα φέρετρά τους. Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτό συνέβαινε γιατί πολλοί άνθρωποι ήταν σε κατάσταση νεκροφάνειας και θάφτηκαν με την πεποίθηση ότι ήταν νεκροί.

Λερναία ύδρα

fidi idra

Δες επίσης 46χρονη από την Αργεντινή βρήκε δικέφαλη κάμπια που έμοιαζε με φίδι!

Η Λερναία Ύδρα ανήκει στην ελληνική μυθολογία και είναι ένας από τους άθλους του Ηρακλή. Ήταν ένα γιγάντιο φίδι με 9 κεφάλια και 1 από αυτά ήταν αθάνατο. Όσο έκοβε ένα κεφάλι έβγαιναν άλλα 2 στην θέση του. Για να μπορέσει να το νικήσει ο Ηρακλής έβαλε τον ανιψιό του να καίει την πληγή από το κεφάλι που έκοβε για να μην βγουν άλλα μέχρι να βρει το αθάνατο κεφάλι και να το θάψει κάτω από ένα βράχο.

Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεις κάποιο πλάσμα στην φύση με 9 κεφάλια. Το πιο συνηθισμένο είδος που έχει βρεθεί αρκετές φορές με 2 κεφάλια είναι τα ερπετά. Ίσως να προσπαθούσαν να φουσκώσουν λίγο τα πράγματα για να αναδείξουν τον Ηρακλή.

Βασιλίσκος

vasiliskos fidi

Ένα πλάσμα που συναντάμε στην ελληνική μυθολογία και χρησιμοποιήθηκε στον Harry Potter. Ο βασιλίσκος ήταν ένα φίδι με θανατηφόρο βλέμμα και τρομερή ανάσα. Λένε πως γεννήθηκε από το αυγό κόκορα που εκκολάφτηκε από ένα φίδι. Στον ελληνικό μύθο ο βασιλίσκος είχε κανονικό μέγεθος. Οι διαστάσεις που είχε στον Harry Potter όμως ήταν πολύ μεγαλύτερες.

Ο μύθος του βασιλίσκου είναι πολύ πιθανόν να είναι μία αιγυπτιακή κόμπρα. Ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο φίδι που μπορεί να εκτοξεύσει δηλητήριο σε απόσταση 2,4 μέτρα με στόχο τα μάτια του εχθρού του. Αυτό μπορεί να εξηγήσει τον μύθο πως ο βασιλίσκος σκότωσε όσους τον κοιτούσαν στα μάτια. Δες ακόμη τα 17 πιο επικίνδυνα φίδια στον κόσμο!

Τα Καλύτερα Casino
Novibet.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!

Betsson.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!