Αρχική Top10 10 Περίεργοι τρόποι που το κινητό βλάπτει την υγεία!
mobiles and health

10 Περίεργοι τρόποι που το κινητό βλάπτει την υγεία!

από aggouria

Μπορεί να σου φαίνεται ότι το κινητό τηλέφωνο βρίσκεται πολύ καιρό στη ζωή σου, όμως στην πραγματικότητα είναι σχετικά καινούριο, και ιδιαίτερα τα smartphones. Ώρες ώρες έχω την αίσθηση ότι γεννήθηκα με το iPhone 6 κολλημένο στο χέρι μου, αλλά μετά θυμάμαι ότι όχι μόνο ελάχιστοι διέθεταν κινητά όταν πήγαινα σχολείο αλλά και ότι τα iPhone δεν υπήρχαν καθόλου. Κάτι τέτοιες στιγμές καταλαβαίνω ότι έχω μεγαλώσει!

Το θέμα είναι ότι τα κινητά είναι σχετικά καινούρια στη ζωή μας και δυστυχώς δεν γνωρίζουμε ακόμη τις επιδράσεις τους στην υγεία μας. Σίγουρα έχεις δει ή ακούσει ότι τα κινητά μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο ή όγκο στον εγκέφαλο και πιθανόν να αγχώνεσαι κάθε φορά που τα χρησιμοποιείς. Εκτός, όμως, από αυτές τις σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία σου, υπάρχουν κι άλλες λιγότερο σοβαρές επιπτώσεις. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεχνάς τις αρνητικές επιδράσεις στο μυαλό και στο σώμα σου και καλό θα ήταν να αφήνουμε το κινητό μας στην άκρη που και που.

 

Το κινητό και οι παράξενες επιπτώσεις του

 

1. Το κινητό παραμορφώνει το μικρό σου δαχτυλάκι. Αυτή η περίεργη παρενέργεια μπορεί να μην σου προκαλέσει απευθείας πόνο, αλλά σίγουρα με την πάροδο του χρόνου θα αρχίσει να σε πονάει. Οι περισσότεροι από εμάς κρατάμε τα smartphones με τέτοιο τρόπο ώστε να στέκεται στο μικρό μας δαχτυλάκι. Καθώς περνάει ο καιρός, το μικρό σου δαχτυλάκι μπορεί να παραμορφωθεί όπως φαίνεται στην εικόνα. Απλά δοκίμασε να κρατήσεις το κινητό σου με διαφορετικούς τρόπους κάθε φορά για να αποφύγεις ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

deformed finger

2. Το κινητό σε αγχώνει. Τα κινητά και ιδιαίτερα τα smartphones μπορούν να είναι χρήσιμα και μας διευκολύνουν, γι’ αυτό μπορεί να πιστεύεις ότι μειώνουν τα επίπεδα άγχους. Λάθος! Η συνεχής σύνδεση σου στην πραγματικότητα σε αγχώνει παραπάνω. Το συνεχές κάλεσμα του κινητού, η δόνηση, οι ειδοποιήσεις σε κάνουν να είσαι στην τσίτα. Γι΄αυτό το λόγο προσπάθησε να κλείνεις το κινητό σου που και που.

stress

3. Μπορεί να σου προκαλέσει χρόνιο πρόβλημα στην πλάτη. Όταν στέκεσαι ή κάθεσαι με το κεφάλι σου στραμμένο προς τα κάτω προς το κινητό σου δεν είναι και ότι καλύτερο. Επίσης, η συνήθεια μας να σταθεροποιούμε το τηλέφωνο ανάμεσα στο αυτί και τον ώμο μπορεί επίσης να βλάψει την πλάτη μας. Αλλά και η χρήση των χεριών σου για την αποστολή μηνυμάτων και για να παίζεις παιχνίδια είναι επίσης επικίνδυνη καθώς μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις. Για να αποφύγεις τα προβλήματα μπορείς να δοκιμάσεις να κρατήσεις το τηλέφωνο σου στο ύψος των ματιών αντί να κοιτάζεις προς τα κάτω.

back pain

4. Τα κινητά προκαλούν ημικρανίες. Εκτός από τον πόνο στην πλάτη που αναφέραμε παραπάνω, τα κινητά μπορεί να σου προκαλέσουν και ημικρανίες. Οι χρήστες έχουν αναφέρει ότι έχουν ημικρανίες εξαιτίας της συνεχής παρακολούθησης της οθόνης του κινητού και επειδή σκύβουν το κεφάλι τους συνέχεια προς τα κάτω.

migraines

5. Τα κινητά σε κάνουν να νιώθεις ενόχληση. Πως νιώθεις όταν μιλάς στον κολλητό σου και αυτός κοιτάζει συνέχεια την οθόνη του κινητού του; Ναι, αυτό το συναίσθημα είναι ενοχλητικό.Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση των τηλεφώνων μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση σου, κάνοντας σε να αισθάνεσαι ενόχληση και γκρίνια.

irritation

6. Έχουν επάνω τους βακτήρια που μπορούν να σε αρρωστήσουν. Πιθανόν να μην πλένεις τα χέρια σου κάθε φορά που ακουμπάς το κινητό σου επειδή αυτό θα ήταν παράλογο. Όμως, με αυτό τον τρόπο το τηλέφωνο σου γεμίζει με εκατοντάδες βακτήρια, τα οποία μπορούν να σε αρρωστήσουν.

mobile use

7. Τα κινητά συμβάλουν σε προβλήματα όρασης. Δεν έχει σημασία πόσο καλή είναι η όραση σου. Το κινητό μπορεί να στην καταστρέψει! Κοιτώντας τη μικρή του οθόνη συνέχεια προκαλεί πόνο στα μάτια. Αυτός ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί στην προσπάθεια σου να διαβάσεις ένα μικρό κείμενο με έντονο φωτισμό.

vision problems

8. Σε κάνουν να υποφέρεις από αϋπνίες. Δε νομίζω πως είναι η πρώτη φορά που ακούς ότι τα κινητά καταστρέφουν τη συνήθεια του ύπνου σου. Ακόμη και όταν αφήνεις το κινητό στο κομοδίνο όλη νύχτα, μπορεί να σε ενοχλήσει. Η χρήση του πριν πέσεις για ύπνο επιδεινώνει επίσης την κατάσταση καθώς μπορεί να σε κρατήσει ξύπνιο και να σε αποτρέψει από το να κοιμηθείς όσο χρειάζεσαι. Και αν το αφήσεις ανοιχτό, σίγουρα θα λάβεις κάποια ειδοποίηση η οποία θα ενεργοποιήσει το τηλέφωνο σου και θα σε ξυπνήσει.

insomnia

9. Μπορεί να προκαλέσει αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Όλοι ξέρουμε τους κινδύνους της χρήσης των κινητών ενώ οδηγούμε. Δυστυχώς, όμως, δε σταματάμε αυτή την συνήθεια. Όταν μιλάς ή στέλνεις μηνύματα αυξάνονται οι πιθανότητες σου να εμπλακείς σε κάποιο ατύχημα.

car and mobile phone

10. Μπορεί να πονέσουν οι αντίχειρες σου. Δακτυλογραφώντας όλη την ώρα μπορεί να προκαλέσει πόνο και ευαισθησία στους αντίχειρες σου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε φουσκάλες ή πληγές.

sore thumbs