8 Μύθοι για τον ύπνο που δεν γνώριζες!

Ύπνος! Και σε ποιον δεν αρέσει να κοιμάται λίγο παραπάνω, ιδιαίτερα μετά από μια κουραστική μέρα. Τον αγαπάμε και δεν είναι λίγες οι φορές που απλά δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε το κρεβάτι εύκολα.

Σίγουρα, οι περισσότεροι από εμάς, όμως, δεν γνωρίζουν πως πολλά από αυτά που πιστεύουμε για αυτόν δεν αληθεύουν. Αποτελούν, κατά κύριο λόγο, φήμες και διαστρεβλωμένες αλήθειες που μεταδόθηκαν και ρίζωσαν στις συνειδήσεις μας. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι μύθοι για τον ύπνο που όλοι μας πιστεύουμε; Ας δούμε και τους 8 με τη σειρά!

 

8 μύθοι για τον ύπνο που δεν ήξερες ότι δεν ισχύουν!

 

1. Το αλκοόλ βοηθάει στον ύπνο.

to alkool boh8aei ston upno

Υπάρχουν πολλοί που χαλαρώνουν με ένα ποτήρι κρασί ή ένα ποτήρι ουίσκι και έτσι κοιμούνται πιο εύκολα. Αν και όντως έχει αποτέλεσμα, μειώνει την ποιότητα του ύπνου. Το αλκοόλ μειώνει τις φάσεις του ύπνου REM, οδηγώντας σε ημικρανίες και κακή ψυχολογική κατάσταση. Επίσης επηρεάζει τον κύκλο του ύπνου με αποτέλεσμα όταν ξυπνάμε να είμαστε κακοδιάθετοι.

2. Να ξαπλώνεις είναι το ίδιο καλό με το να κοιμάσαι

na ksaplwneis den einai to idio me to na koimasai

Υπάρχουν πολλοί ανάμεσά μας που πιστεύουν αυτή την άποψη. Ωστόσο, δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, γιατί κατά την διάρκεια του ύπνου συμβαίνουν διάφορες λειτουργίες, απαραίτητες για τον οργανισμό, που δεν συμβαίνουν όταν είμαστε ξύπνιοι. Για παράδειγμα, όταν κοιμόμαστε, παράγονται ορμόνες που βοηθούν τον ανοσοποιητικό σύστημα και οι οποίες δεν παράγονται με καμία άλλη διαδικασία.

3. Δεν πρέπει να ξυπνήσεις ποτέ ένα υπνοβάτη

den prepei na ksupnas enan upnobath

Αυτό αποτελεί τον πιο διαδεδομένο μύθο στην λίστα μας, για τον οποίο ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό παλιότερες πεποιθήσεις πως οι υπνοβάτες είναι δαιμονισμένοι. Ο Michael Salemi από το Κέντρο Διαταραχών Ύπνου της Καλιφόρνια δήλωσε σε μια συνέντευξη πως όταν ξυπνάει ένας υπνοβάτης, μπορεί να αντιδράσει βίαια ή να μην ξέρει που βρίσκεται, όμως δεν υπάρχουν δεδομένα υπνοβατών που να αναφέρουν πως δεν έχει πεθάνει κανένας από κάτι τέτοιο.

4. Μπορεί να ξεχάσεις πως είναι να κοιμάσαι

ksexases pws na koimasai

Κάποια από τα αποτελέσματα της παρατεταμένης αϋπνίας είναι να νομίζει ο κόσμος πως έχει ξεχάσει πως είναι να πέφτεις σε ύπνο. Η αλήθεια, όμως, πως αυτή η διαδικασία είναι έμφυτη και δεν μπορεί κανείς να χάσει αυτή την ικανότητα. Όσο ζούμε, πάντα θα μπορούμε να κοιμόμαστε.

5. Το πολύ φαγητό προκαλεί εφιάλτες

to polu faghto fernei efialtes

Σίγουρα, το πολύ φαγητό προκαλεί σημαντικές στομαχικές διαταραχές και δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε ήσυχα. Δεν έχει αποδειχτεί, όμως, με καμία έρευνα πως το πολύ φαγητό είναι υπεύθυνο για τα κακά όνειρα που μπορεί να μας έρχονται όταν έχουμε βαρυστομαχιάσει.

6. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι χρειάζονται λιγότερο ύπνο

oi megaloi an8rwpoi xreiazontai perissotero upno

Η αλήθεια είναι πως όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτου ηλικίας χρειάζεται να κοιμούνται 7 με 9 ώρες καθημερινά για να είναι υγιείς. Αυτός ο μύθος προκύπτει από το γεγονός ότι καθώς οι πιο γηραιοί άνθρωποι κοιμούνται πιο δύσκολα εξαιτίας της αλλαγής του καρδιακού τους ρυθμού από προβλήματα υγείας και φαρμακευτική αγωγή.

7. Ο αυνανισμός βοηθάει στον ύπνο

aunanismos

Όπως και το ποτό, έτσι και ένας οργασμός μπορεί να χαλαρώσει τόσο άνδρες όσο και γυναίκες. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει ούτε σ αυτό το θέμα έρευνα που να αποδεικνύει πως ο αυνανισμός όντως βοηθάει. Μια λογική εξήγηση που έχει δοθεί σε αυτό το θέμα είναι πως οι περισσότεροι έχουμε συσχετίσει τους οργασμούς και το σεξ με τον ύπνο και τι διαδικασίες πριν από αυτόν.

8. “Μέτρα προβατάκια για να κοιμηθείς”

metra provata gia na koimh8eis

Όχι μόνο μύθος, αλλά και πραγματικά πολύ κακή τεχνική με αντίθετα αποτελέσματα. Από έρευνα που έγινε το 2002 σε άτομα με αϋπνίες έγινε εμφανές πως όσοι μετρούσαν πρόβατα είχαν δυσκολία να κοιμηθούν σε σχέση με άλλους που κοιτούσαν φωτιές σε τζάκια. Η πεποίθηση προέκυψε, μάλλον, από βοσκούς στην αρχαία Βρετανία και με τον τρόπο που είχαν για να εντοπίζουν τα ζώα του που ξεστράτιζαν. Βέβαια, αποτελεί μυστήριο πως έγινε αυτός ο συσχετισμός.

Τα Καλύτερα Casino
Novibet.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!

Betsson.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!