5 Πράγματα που δεν γνώριζες για την Ανταρκτική!

Πολλοί από εμάς αναφέρουν την Ανταρκτική όταν θέλουν να μιλήσουν για το κρύο, αλλά στην πραγματικότητα κανείς μας δεν γνωρίζει πολλά πράγματα για την νοτιότερη ήπειρο της Γης.

Κατά καιρούς έχουμε ακούσει ότι έχει σπείρει τον όλεθρο σε πολλά ιστιοφόρα και φυσικά ότι βρέθηκε στο επίκεντρο λόγω πολλών εδαφικών διαφορών που έχουν λάβει χώρα. Γενικότερα όμως υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα και περίεργα πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζουμε και μερικά από αυτά μπορείς να τα βρεις στην λίστα που ακολουθεί!

 

Απίστευτα γεγονότα σχετικά με την Ανταρκτική!

 

Ανακαλύφθηκε μόλις το 1820

antarktiki eikones

Παρά το γεγονός ότι είναι η πέμπτη μεγαλύτερη ήπειρος της γης, κανένας δεν είχε πατήσει εκεί μέχρι το 1820. Για την ακρίβεια, πολλές διαφορετικές αποστολές φέρεται ότι είχαν εντοπίσει  ένα κομμάτι πάγου στην άκρη της ηπείρου, αλλά ο πρώτος που πάτησε το πόδι του εκεί ήταν ο Αμερικάνος Τζον Ντέιβις χωρίς να καταφέρει να την εξερευνήσει.

Τον Δεκέμβριο του 1911 όμως ο Ρόαλντ Αμούνδσεν κατάφερε να πάρει όλη τη δόξα, ανταγωνιζόμενος τον Ρόμπερτ Φάλκον Σκοτ.

Οι άνεμοι της Ανταρκτικής πιάνουν την ταχύτητα ενός τυφώνα

anemos antarktiki

Αυτή η ήπειρος είναι γνωστή για τους ισχυρούς της ανέμους. Η ταχύτητα του ανέμου εκεί μπορεί να φτάσει έως και τα 320 χιλιόμετρα ανά ώρα, ενώ ποτέ δεν πέφτει κάτω από τα 252 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο κρύος και πυκνός αέρας ρέει προς τα κάτω στις απότομες πλαγιές που βρίσκονται στις άκρες της ηπείρου, αποκτώντας κινητική ενέργεια. Το φαινόμενο αυτό σχετίζεται με τους παγετώνες και ονομάζεται καθοδικό ρεύμα ή άνεμος. Δες ακόμη 8 περίεργες εικόνες που συναντάς μόνο στον Καναδά!

Δεν έχει ζώνες ώρας

agnostes plirofories planitis

Δεν γινόταν να δημιουργήσουν ζώνες ώρας για αυτή την ήπειρο για τον απλούστατο λόγο ότι όλες οι υπόλοιπες έχουν δημιουργηθεί με βάση το γεωγραφικό μήκος στο οποίο βρίσκεται το κάθε μέρος και συναντιούνται στην Ανταρκτική.

Επιπλέον, η ήπειρος έχει 24 ώρες τη μέρα ήλιο το καλοκαίρι και 24 ώρες τη μέρα σκοτάδι το χειμώνα, πράγμα που δεν τους βοηθάει και πολύ να ορίσουν τις ζώνες ώρας.

Είναι η μεγαλύτερη έρημος του κόσμου

erimos antarktiki aggouria.net

Συνήθως όταν μιλάμε για έρημο μας έρχεται στο μυαλό ένα υπερβολικά ζεστό μέρος, επειδή αναφερόμαστε σε μη-πολικές ερήμους, όπως είναι η Σαχάρα, αλλά οι έρημοι δεν είναι απαραίτητο να είναι ζεστές.

Και η έρημος της Ανταρκτικής όμως έχει ξηρασία και έχει έκταση 5,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια, σε αντίθεση με τη Σαχάρα που φτάνει τα δύο εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια.

Έχει το 70% του γλυκού νερού του πλανήτη και το 90% του πάγου του κόσμου

pagos antarktiki ikones

H Γεωλογική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών εκτιμά ότι το 96% του παγωμένου γλυκού νερού που υπάρχει στον κόσμο μπορεί να βρεθεί στο βόρειο και νότιο πόλο, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο υπάρχει μόλις το 4%.

Στην ουσία, έχει 30.109.800 κυβικά χιλιόμετρα παγωμένου γλυκού νερού, σε αντίθεση με την Βόρεια Αμερική που περιέχει μόνο 90.000 κυβικά χιλιόμετρα. Δες ακόμη 25 περίεργα πράγματα που δεν ήξερες για τη Ρωσία!

Τα Καλύτερα Casino
Novibet.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!

Betsson.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!