5 Πράγματα που δεν γνώριζες για το Empire State Building!

Δεν υπάρχουν πολλά κτίρια σε όλο τον κόσμο τα οποία είναι τόσο διάσημα όσο είναι το Empire State Building. Είναι ένας από τους υψηλότερους ουρανοξύστες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον κόσμο και μάλιστα με μεγάλη ιστορία.

Πολλές ταινίες το έχουν συμπεριλάβει σε διάφορες σκηνές τους, ενώ φυσικά έχουν γυριστεί και ταινίες αφιερωμένες στο ιστορικό αυτό κτίριο, όπως είναι το “Ραντεβού αγάπη μου στο Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ” και το “Empire State Building Murders” που είναι και από τις πιο πρόσφατες.

Τον συγκεκριμένο ουρανοξύστη τον έχουν επισκεφτεί περίπου 110 εκατομμύρια άτομα, αλλά λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τα πάντα γι’ αυτόν.  Τι δεν γνώριζες λοιπόν για αυτό το τεράστιο κτίριο;

 

Άγνωστα γεγονότα σχετικά με το Empire State Building!

 

1. Χτίστηκε σε μόλις 13 μήνες

ouranoksistis ameriki

Από το 1929 υπήρχε μια έντονη αντιπαλότητα για το ποιος θα κατάφερνε να χτίσει τον ψηλότερο ουρανοξύστη. Τα άλλα δύο ψηλά κτίρια που υπήρχαν τότε στο Μανχάταν ήταν το 40 Wall Street και το Chrysler Building, τα οποία όμως κράτησαν τον τίτλο του ψηλότερου ουρανοξύστη στον κόσμο για λιγότερο από ένα χρόνο, μέχρι που χτίστηκε το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ.

Ο αρχιτέκτονας, William F Lamb, έφτιαξε τα σχέδια σε μόλις δύο εβδομάδες, δανειζόμενος τα σχέδια από τον Πύργο Carew που βρίσκεται στο Σινσινάτι και από το κτίριο Reynold στο Γουίνστον-Σάλεμ.

Το κτίριο χτίστηκε σε μόλις 13 μήνες και για να κατασκευαστεί εργάστηκαν 3.400 άτομα τα οποία έφτιαχναν δύο ορόφους την βδομάδα. Δες ακόμη 5 από τα μεγαλύτερα κατορθώματα της μηχανικής στον κόσμο!

2. Ήταν “αεροδρόμιο” για τις διατλαντικές πτήσεις

psiloteros ouranoksistis manxatan

Ο ανταγωνισμός που υπήρχε για να καταφέρουν να φτιάξουν το ψηλότερο κτίριο έδωσε το κίνητρο στους κατασκευαστές του να φτιάξουν κάτι πολύ πιο ψηλό από τον πύργο της Chrysler.

Έτσι, αποφάσισαν να προσθέσουν ένα στέμμα 200 ποδιών το οποίο μπήκε με το σκεπτικό να είναι ένα κατάρτι ελλιμενισμού για τις υπερατλαντικές πτήσεις. Αρκετά Ζέπελιν είχαν προσπαθήσει να προσγειωθούν εκεί, αλλά οι ισχυροί άνεμοι τα εμπόδιζαν.

Από το 1937 και μετά όμως στην θέση του μπήκε μια κεραία τηλεόρασης για να εμποδίσει οποιαδήποτε προσπάθεια για προσγείωση.

3. Ένα Β-25 βομβαρδιστικό αεροσκάφος συγκρούστηκε με το κτίριο

Το καλοκαίρι του 1945, ένα Β-25 Mitchell βομβαρδιστικό πετούσε μέσα σε πυκνή ομίχλη και συγκρούστηκε με το κτίριο βρίσκοντας ανάμεσα στον 79ο και τον 80ο όροφο. Το αεροπλάνο όπως ήταν λογικό, άνοιξε μια τεράστια τρύπα στον ουρανοξύστη και ο κινητήρας του πέρασε μέσα από το κτίριο σκοτώνοντας 14 ανθρώπους, 3 στο αεροπλάνο και 11 στο κτίριο.

4. Η μεγαλύτερη βουτιά με ασανσέρ

Empire State Building atuxima

Για ανεξήγητο λόγο, ο διαχειριστής του ανελκυστήρα του κτιρίου, Betty Lou Oliver, έκανε μια βουτιά 75 ορόφων και κατάφερε να επιβιώσει, όταν κόπηκαν τα καλώδια του ασανσέρ. Αυτή η πτώση μπήκε στο βιβλίο Γκίνες στα παγκόσμια ρεκόρ για τη μεγαλύτερη πτώση ασανσέρ με επιζώντα. Δες ακόμη τα 10 πιο περίεργα Παγκόσμια ρεκόρ!

5. Η πιο όμορφη Αυτοκτονία

autoktonia Empire State Building aggouria.net

Από αυτό το κτίριο έχουν αυτοκτονήσει περισσότεροι από 30 άνθρωποι. Μόνο 1947 το προσπάθησαν 5 άτομα σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων. Η αυτοκτονία όμως που πήρε μεγάλη έκταση ήταν αυτή της 23χρονης Evelyn McHale.

Πήδηξε από τον 86ο όροφο και προσγειώθηκε επάνω σε μια λιμουζίνα που ήταν σταθμευμένη ακριβώς από κάτω. Η φωτογραφία που τραβήχτηκε από το Life Magazine έγινε γνωστή ως “The Beautiful Suicide” δηλαδή η πιο όμορφη αυτοκτονία και είναι από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του 20ου αιώνα.

Μέχρι και ο Andy Warhol την χρησιμοποίησε σε ένα έργο τέχνης του το 1962. Έπειτα και από αυτό το περιστατικό όμως έβαλαν περίφραξη για να μην μπορεί να πέσει κανείς. Δες ακόμη τις 10 πιο σοκαριστικές ιστορικές φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει!

Τα Καλύτερα Casino
Novibet.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!

Betsson.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!