10 Συνήθειες που κάνουν ζημιά στον εγκέφαλό σου!

Όλοι γνωρίζουμε ότι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ύπαρξής μας είναι ο εγκέφαλος. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα όργανα στο σώμα σου και είναι το κύριο κέντρο ελέγχου για κάθε λειτουργία. Είναι σαν τον επεξεργαστή του κινητού, του tablet, του υπολογιστή κλπ, χωρίς αυτόν δεν γίνεται να δουλέψει κανένα μηχάνημα.

Αυτό που έχει να κάνει εσύ είναι να τον φροντίζεις για να μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για σένα. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας έβγαλε στην δημοσιότητα 10 συνήθειες οι οποίες προκαλούν εγκεφαλικές βλάβες και είναι κοινές στους ανθρώπους σήμερα.

 

10 Συνήθειες που προκαλούν εγκεφαλικές βλάβες!

 

Έλλειψη πρωινού

zimia egkefalos

Είναι γνωστό ότι το πρωινό είναι από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας. Όσοι δεν τρώνε πρωινό έχουν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Οι ειδικοί λένε ότι αν δεν φας μετά από μια νύχτα ξεκούρασης μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών στον εγκέφαλό σου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εκφυλισμό του εγκεφάλου αν γίνεται συνέχεια.

Υπερκατανάλωση φαγητού

diatrofi egkefalos

Μπορεί να είναι πολύ ικανοποιητικό να τρως μια φορά τη μέρα μέχρι σκασμού αλλά δεν είναι σωστό και το ξέρεις ήδη. Εκτός από το να παίρνεις βάρος με αυτόν τον τρόπο, η υπερκατανάλωση φαγητού προκαλεί σκλήρυνση των εγκεφαλικών αρτηριών, η οποία με την σειρά της μειώνει την διανοητική δύναμη.

Κάπνισμα

kapnisma vlaptei egkefalo

Δεν χρειάζεται να σου πω εγώ ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία σου, ούτε θα σου πω ότι είναι εύκολο να το κόψεις. Αυτό που θα σου πω όμως είναι το τι μπορεί να σου προκαλέσει εκτός από τον γνωστό καρκίνο. Το κάπνισμα ευθύνεται για την νόσο του Alzheimer και άλλων ασθενειών του σχετίζονται με την άνοια.

Υπερβολική ποσότητα ζάχαρης

vlaveri zaxari

Είναι αποδεδειγμένο ότι η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης ευθύνεται για την ανικανότητα του σώματος να απορροφά πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει υποσιτισμό και προβλήματα με την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Μπορεί να λιμοκτονείς και να μην το γνωρίζεις.

Ατμοσφαιρική ρύπανση

ripansi egkefalos

Αυτό δεν είναι κάτι που ο καθένας μπορεί να λύσει ατομικά. Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται μεγάλες ποσότητες οξυγόνου για να λειτουργήσει σωστά. Με την εισπνοή της ρύπανσης όμως η παροχή οξυγόνου μειώνεται και υπάρχει μείωση της αποτελεσματικότητας του εγκεφάλου.

Στέρηση ύπνου

aupnia egkefalos

Σύμφωνα με τους ειδικούς η μακροχρόνια στέρηση ύπνου επιταχύνει τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων. Ο ύπνος δίνει στον εγκέφαλό σου τον χρόνο να ξεκουραστεί και να επισκευαστεί. Ο ύπνος πρέπει να έχει προτεραιότητα στην ζωή σου. Προσπάθησε να κοιμάσαι καθημερινά 7-8 βραδινές ώρες.

Κάλυψη κεφαλιού στον ύπνο

la8os upnos

Το να κοιμάσαι με το κεφάλι σου καλυμμένο στον ύπνο καταρχήν μειώνει την πρόσληψη οξυγόνου τη νύχτα. Επίσης, αυξάνεται η πιθανότητα να εισπνεύσεις μεγάλες ποσότητες διοξειδίου το άνθρακα. Προσπάθησε να κρατήσεις τα καλύμματα μακριά από το πρόσωπό σου.

Να σκέφτεσαι υπερβολικά ενώ είσαι άρρωστος

as8eneia egkefalos

Η κοινωνία που ζούμε καμιά φορά δεν καταλαβαίνει τι πάει να πει το “είμαι άρρωστος” και αποφασίζουν να μην ξεκουράζονται όταν αρρωστήσουν. Τα σημάδια κούρασης που μας δίνει το σώμα μας όμως είναι ένας τρόπος να μας πει να επιβραδύνουμε και ότι ο εγκέφαλός μας χρειάζεται διάλειμμα. Με το να μην ξεκουράζεσαι αυξάνεις τις πιθανότητες να κάνεις ζημιά στον εγκέφαλό σου.

Η έλλειψη υπολογιστικής σκέψης

ereunes ugeia

Όπως ένα αυτοκίνητο που θα σκουριάσει και θα βγάλει προβλήματα όσο το αφήνεις, έτσι είναι και ο εγκέφαλός σου. Όσο δεν ακονίζεις το μυαλό σου και δεν το χρησιμοποιείς θα συρρικνωθεί. Είτε θα ξεκινήσεις να σκέφτεσαι και θα βελτιώσεις τον εγκέφαλό σου είτε ο εγκέφαλός σου θα συρρικνωθεί για να αντιμετωπίσει την έλλειψη προσπαθειών σου να σκεφτείς και να ανακαλύψεις νέα πράγματα.

Να μιλάς σπάνια

vlavi egkefalou

Μιλώντας με άλλους ανθρώπους βοηθάς το μυαλό σου να αναπτυχθεί. Η συμμετοχή σε πνευματικές συζητήσεις θα ενισχύσει τον εγκέφαλό σου στην ανάπτυξή του. Μην ντρέπεσαι και μην βαριέσαι να μιλήσεις. Είναι ωραίο να σκέφτεσαι και να μάθεις να διατυπώνεις την δική σου σκέψη ακόμα κι αν δεν είναι 100% σωστή.

Τα Καλύτερα Casino
Novibet.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!

Betsson.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!