10 Τρόποι να κόψεις το κάπνισμα!

Είσαι καπνιστής και προσπαθείς να κόψεις το κάπνισμα; Οι περισσότεροι καπνιστές, όταν προσπαθήσουν να κάνουν κάτι τέτοιο, η ανάγκη και η επιθυμία τους να καπνίσουν συνήθως μεγαλώνει. Όταν εμφανιστεί η ανάγκη να καπνίσεις, θυμήσου ότι όσο έντονη κι αν είναι, δε θα διαρκέσει πολύ και είναι πολύ πιθανό να περάσει μέσα σε λίγα λεπτά είτε κάνεις ένα τσιγάρο είτε όχι. Κάθε φορά που αντιστέκεσαι στην επιθυμία σου για κάπνισμα, είσαι ένα βήμα πιο κοντά στο να σταματήσεις να καπνίζεις. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο.

Παρακάτω θα σου παρουσιάσω 10 τρόπους που θα σε βοηθήσουν να αντισταθείς στην επιθυμία σου να καπνίσεις, όταν αυτή εμφανιστεί.

 

Πως να κόψετε το κάπνισμα!

 

1. Κάνε θεραπεία με υποκατάστατα νικοτίνης

ypokatastata nikotinis

Μίλησε με τον γιατρό σου σχετικά με τη θεραπεία με υποκατάστατα νικοτίνης για να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τις επιθυμίες σου. Το ρινικό σπρέι νικοτίνης και η εισπνεόμενη νικοτίνη διατίθενται μόνο με συνταγή γιατρού, όπως ακριβώς και τα φάρμακα βουπροπιόνη (Zyban) και βαρενικλίνη (Champix) που χορηγούνται για την καταπολέμηση του καπνίσματος.

Ωστόσο, κάποια είδη αυτής της θεραπείας, όπως τα δερματικά επιθέματα νικοτίνης, οι τσίχλες και οι παστίλιες νικοτίνης, μπορείς να τα προμηθευτείς άμεσα χωρίς συνταγή γιατρού.

Σύμφωνα με έρευνες, δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας αν χρησιμοποιείς παράλληλα περισσότερα από ένα υποκατάστατα χωρίς συνταγή γιατρού. Επομένως, αν χρησιμοποιείς επιθέματα, τσίχλες ή παστίλιες ενώ προσπαθείς να κόψεις το κάπνισμα και ξεφεύγεις από τον στόχο σου και κάνεις ένα τσιγάρο, δε χρειάζεται να σταματήσεις τη θεραπεία. Αντιθέτως, συνέχισε να χρησιμοποιείς τα υποκατάστατα και συνέχισε να προσπαθείς.

 

2. Απέφυγε τα εναύσματα

coffee and cigarette

Η επιθυμία σου για καπνό είναι πιθανό να είναι πιο έντονη στις περιπτώσεις που κάπνιζες πιο συχνά, όπως σε πάρτι ή μπαρ, στο αμάξι, ή ενώ παρακολουθώντας τηλεόραση. Αναγνώρισε τις καταστάσεις που σε κάνουν να καπνίζεις και προσπάθησε να τις αποφύγεις εντελώς ή να τις ξεπεράσεις χωρίς τσιγάρο. Αν, για παράδειγμα, συνηθίζεις να καπνίζεις όταν μιλάς στο τηλέφωνο, πάρε στυλό και χαρτί για να σε κρατήσουν απασχολημένο όταν συζητάς.

 

3. Καθυστέρησε

Αν νιώθεις ότι πρόκειται να ενδώσεις στην επιθυμία σου για κάπνισμα, πες στον εαυτό σου ότι πρέπει πρώτα να περιμένεις 10 ακόμη λεπτά και μετά κάνε κάτι για να αποσπάσεις τον εαυτό σου εκείνη την περίοδο. Αυτό το απλό κόλπο μπορεί να είναι αρκετό για να διώξει την ανάγκη σου να καπνίσεις. Επανέλαβε όσες φορές χρειαστεί.

 

4. Μάσησε κάτι

chewing

Κράτησε το στόμα σου απασχολημένο για να καταπολεμήσεις την επιθυμία σου για τσιγάρο. Μάσησε τσίχλα χωρίς ζάχαρη ή κάποιο σκληρό ζαχαρωτό, ή μερικά καρότα, ξηρούς καρπούς – κάτι τραγανιστό και ικανοποιητικό.

 

5. Μην πάρεις “μόνο ένα”

just one

Μπορεί να νιώσεις την ανάγκη να κάνεις μόνο ένα τσιγάρο για να ικανοποιήσεις την επιθυμία σου. Μην ξεγελάσεις τον εαυτό σου και πιστέψεις ότι μπορείς να σταματήσεις μετά από το πρώτο τσιγάρο. Τις περισσότερες φορές, το ένα οδηγεί και σε άλλο ένα και σε άλλο ένα και στο τέλος μπορεί να καταλήξεις στο να καπνίζεις και πάλι.

 

6. Εξασκήσου

physical exrecise

Η φυσική δραστηριότητα μπορεί να σε βοηθήσει να αποσπάσεις τον εαυτό σου από την ανάγκη για κάπνισμα και να μειώσει την ένταση αυτών των επιθυμιών. Μόνο 30 λεπτά μέτριας αθλητικής δραστηριότητας μπορεί να απομακρύνει τις επιθυμίες σου.

Βγες να κάνεις μια βόλτα με τον σκύλο ή τρέξε. Αν μείνεις στο σπίτι ή στο γραφείο, δοκίμασε να κάνεις βαθιά καθίσματα, pushups, επί τόπου τροχάδην ή να ανεβοκατέβεις τα σκαλοπάτια. Αν δεν σε ενδιαφέρει η φυσική άσκηση, προσπάθησε να προσευχηθείς, να κεντήσεις ή να πλέξεις, να ασχοληθείς με την ξυλουργική, ή απλά να κάνεις δουλειές στο σπίτι για να σου αποσπάσουν την προσοχή.

 

7. Δοκίμασε μερικές τεχνικές χαλάρωσης

relaxation techniques

Στο παρελθόν, το κάπνισμα μπορεί να αποτελούσε έναν τρόπο να καταπολεμήσεις το άγχος. Το να αντισταθείς στην επιθυμία σου για τσιγάρο σε αγχώνει. Δοκίμασε, λοιπόν, μερικές τεχνικές χαλάρωσης, όπως είναι η yoga, η ύπνωση, το μασάζ και να πάρεις βαθιές αναπνοές.

 

8. Κάλεσε ενισχύσεις

call a friend

Επικοινώνησε με κάποιο μέλος της οικογένειας, φίλο ή κάποιο μέλος μιας υποστηρικτική ομάδα για ηθική υποστήριξη στην προσπάθεια σου να αντισταθείς. Μίλησε μαζί του στο τηλέφωνο, πηγαίνετε μια βόλτα ή απλά μοιραστείτε μερικά αστεία.

 

9. Ζήτησε online υποστήριξη

online support

Γίνε μέλλον σε μια online υποστηρικτική ομάδα για ανθρώπους που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα. Ή διάβασε ένα blog και ανάρτησε θετικά σχόλια για κάποιον άλλο που μπορεί να προσπαθεί να κόψει το τσιγάρο. Ενημερώσου για το πως κάποιοι άλλοι αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα.

10. Να θυμίζεις στον εαυτό σου τα πλεονεκτήματα

dealing with smoking

Γράψε ή πες δυνατά τους λόγους για τους οποίους θέλεις να σταματήσεις το κάπνισμα. Αυτοί οι λόγοι μπορεί να σε κάνουν να αισθανθείς καλύτερα. Κι αν είσαι κλειστός χαρακτήρας, μπορεί να χρειαστείς περισσότερη ώρα καθώς πλέον δε χρειάζεται να ξοδέψεις χρόνο ώστε να προσπαθήσεις να κρύψεις τη συνήθεια σου.

Να θυμάσαι ότι όταν προσπαθείς να νικήσεις την ανάγκη σου είναι πολύ καλύτερο από το να μην κάνεις τίποτα. Και κάθε φορά που θα αντιστέκεσαι, είσαι ένα βήμα πιο κοντά στο να κόψεις το κάπνισμα εντελώς.  Αν αυτοί οι τρόποι σου φαίνονται δύσκολοι, τότε προσπάθησε να ακολουθήσεις αυτά τα 10 βήματα για να κόψεις “εύκολα” το κάπνισμα. 

Τα Καλύτερα Casino
Novibet.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!

Betsson.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!