Τι προσπαθεί να σου πει ο καπνός της εξάτμισης σου!

Κάθε αμάξι μπορεί να βγάλει αρκετά προβλήματα, πολλά από τα οποία δεν μπορεί να τα αντιληφθεί εύκολα κάποιος που δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις. Ακόμη όμως κι αν δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με το αυτοκίνητο σου, ο καπνός της εξάτμισης σου μπορεί να σου πει πολλά.

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, τα καυσαέρια που βγάζει μία εξάτμιση μπορεί να έχουν τέσσερα διαφορετικά χρώματα. Άσπρο, μαύρο, γκρι και μπλε. Τι ισχύει όμως στην κάθε περίπτωση ανάλογα με το χρώμα;

 

Τι πρόβλημα προμηνυεί το χρώμα που έχει ο καπνός της εξάτμισης σου!

 

Μπλε καπνός εξάτμισης

sumvoules autokinita

Αν το αυτοκίνητό σου βγάζει μπλε καπνό, είναι ένα σαφές σημάδι ότι ο κινητήρας σου καίει λάδια. Αυτό που συμβαίνει είναι η βαλβίδα ή δακτύλιοι των εμβόλων είναι φθαρμένοι, και το λάδι διαρρέει λιπαίνοντας τα κινούμενα μέρη της μηχανής, προχωρώντας στο θάλαμο καύσης, όπου και καίγεται μαζί με την βενζίνη.

Θα πρέπει λοιπόν να ελέγχεις τακτικά τα λάδια του αυτοκινήτου σου. Εάν το όχημά σου είναι παλιό και η διαρροή που έχει είναι ελάχιστη, μπορείς απλά να συμπληρώνεις τα λάδια σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Υπάρχει όμως ένας ακόμη λόγος για τον οποίο μπορεί να δεις μπλε καπνό αν το αυτοκίνητο σου είναι υπερτροφοδοτούμενο και αυτός είναι ότι ο φυσητήρας πρέπει να αντικατασταθεί. Δες ακόμη 5 λόγους που τρέμει το αυτοκίνητο σου!

Γκρι καπνός εξάτμισης

kausaeria amaksi aggouria.net

Όσον αφορά τον γκρι καπνό είναι δύσκολο να πεις με ακρίβεια το τι μπορεί να είναι. Συνήθως, σημαίνει ότι το αυτοκίνητο καίει λάδι, όπως δηλαδή γίνεται και με τον μπλε καπνό ή υπάρχει πρόβλημα με τον υπερσυμπιεστή. Και εδώ θα πρέπει να ελέγξεις μήπως υπάρχει υπερβολική κατανάλωση λαδιού.

Επίσης, μπορεί το αυτόματο υγρό μετάδοσης να καίγεται στον κινητήρα. Το πρόβλημα εδώ το έχει ο ρυθμιστής κενού μετάδοσης.

Τέλος, μπορεί να έχει κολλήσει η βαλβίδα PCV, πράγμα που σημαίνει ότι η πίεση μπορεί να γίνει μεγαλύτερη και να οδηγήσει σε διαρροή λαδιού. Ευτυχώς, οι βαλβίδες PCV δεν είναι ακριβές, οπότε μπορείς να τις αλλάξεις ανά πάσα στιγμή.

Λευκός καπνός εξάτμισης

kapnos exatmisi provlimata

Αν ο λευκός καπνός που βγαίνει είναι λεπτός σαν ατμός, τότε δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Αν όμως είναι παχύς μπορεί να σημαίνει ότι ο κινητήρας του αυτοκινήτου σου καίει το ψυκτικό υγρό.

Αυτό τώρα μπορεί να έχει προκληθεί από κάποια καμένη φλάντζα κεφαλής, από κατεστραμμένη κυλινδροκεφαλή, ή από το block κινητήρα το οποίο είναι ραγισμένο και είναι στην ουσία το κύριο σώμα της μηχανής. Όπως καταλαβαίνεις η τελευταία περίπτωση είναι αρκετά δαπανηρή.

Μαύρος καπνός εξάτμισης

mauros kapnos eksatmisis

Ο μαύρος καπνός καυσαερίων σημαίνει ότι ο κινητήρας καίει πάρα πολύ καύσιμο. Το πρώτο που θα πρέπει να ελέγξεις είναι το φίλτρο αέρα άλλα και τους αισθητήρες, τα μπεκ ψεκασμού καυσίμου και το ρυθμιστή πίεσης καυσίμου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν τα καυσαέρια έχουν μαύρο χρώμα θα πρέπει να επισκεφτείς άμεσα κάποιο συνεργείο. Δες ακόμη γιατί να κάνεις το αυτοκίνητο σου υγραέριο – Τα οφέλη του υγραερίου!

Τα Καλύτερα Casino
Novibet.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!

Betsson.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!