Όσο περνάνε τα χρόνια τόσο πιο πολλά πράγματα αλλάζουν στην εκπαίδευση και κάποια σχολεία κάνουν τα πάντα για να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά και να προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα στα παιδιά.
Όταν όμως μιλάμε για καινοτομία στην εκπαίδευση, αναφερόμαστε στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών ή μεθόδων διδασκαλίας, εναλλακτικά κτήρια, ακόμη και διαφορετικού τύπου εκδρομές και συνεργασίες με την τοπική κοινότητα. Ποια είναι όμως τα πιο καινοτόμα σχολεία, που έχουν ξεχωρίσει σε όλο τον κόσμο;
Δες στην λίστα που ακολουθεί, ποιο μπορεί να είναι το μέλλον της εκπαίδευσης!
Δες επίσης: Τα 10 πιο εντυπωσιακά ξενοδοχεία του κόσμου!
Τα πιο “περίεργα” σχολεία για το 2015
Πλωτό σχολείο – Λάγος της Νιγηρίας
Αυτό το κτίριο βρίσκεται στο Makoko της Νιγηρίας και είναι χτισμένο επάνω στο νερό, έχοντας τριγωνικό σχήμα. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να αντέχει την άνοδο της στάθμης του νερού στη λιμνοθάλασσα, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει έως και 100 μαθητές.
Αυτή ήταν μια ιδέα για να βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, μιας και μέχρι το 2050 αναμένεται να διπλασιαστεί ο πληθυσμός της Αφρικής και τα κτίρια δεν θα επαρκούν πλέον.
Το γυάλινο γυμνάσιο – Κοπεγχάγη, Δανία
Στο γυμνάσιο Ørestad, υπάρχει μια τεράστια γυάλινη αίθουσα η οποία χωράει 358 μαθητές και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να έχουν επαφή με το περιβάλλον έξω, ώστε να μπορούν να σκεφτούν πιο καθαρά σαν ομάδες για την επίλυση διάφορων προβλημάτων.
Εκεί υπάρχει ένα πιο χαλαρό περιβάλλον μάθησης, στο οποίο τα παιδιά κάνουν ομάδες και σχηματίσουν αυτοσχέδιες αίθουσες διδασκαλίας. Θέλουν στην ουσία να μετατρέψουν την γνώση σε πράξη!
Το σχολείο χωρίς φύλο Egalia – Στοκχόλμη, Σουηδία
Το σύστημα του Egalia βασίζεται στην ισότητα των δύο φύλων και έτσι αποφεύγουν τις αντωνυμίες με βάση το φύλο. Δηλαδή δεν θα ακουστούν ποτέ οι αντωνυμίες αυτός ή αυτοί, αλλά πάντα ο πληθυντικός “αυτοί”.
Με τον ίδιο τρόπο όμως αντιμετωπίζουν και τα θέματα που έχουν να κάνουν με την θρησκεία, την ηλικία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τις ασθένειες και πολλά άλλα. To βασικό είναι ότι τα παιδιά μαθαίνουν να κρίνουν το ένα το άλλο από τις ενέργειες τους και τίποτε περισσότερο.
AltSchool – Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια
Το συγκεκριμένο σχολείο ακολουθεί μη παραδοσιακούς τρόπους διδασκαλίας και προσπαθεί να εκπαιδεύσει τα παιδιά με βάση την εξέλιξη της τεχνολογίας, ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν όσο περνάνε τα χρόνια και εξελίσσεται. Για να καταλάβεις, ένα από τα μαθήματα που έχουν είναι και το 3D modeling.
Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνονται οι δεξιότητες τους και μαθαίνουν να έχουν πιο ευέλικτο τρόπο σκέψης.
Λύκειο P-TECH – Μπρούκλιν, Νέα Υόρκη
Το P-TECH ιδρύθηκε από την IBM το 2011, με σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά να αποφύγουν το κλασικό λύκειο, κάνοντας όμως 6 χρόνια αντί για 3 με πρακτική άσκηση. Τον 5ο και ο 6ο χρόνο, οι μαθητές μπορούν να πάρουν πτυχίο συνεργασίας με το New York City College of Technology και να συνεχίσουν μετά τις σπουδές τους.
Steve Jobs School – Άμστερνταμ, Ολλανδία
Ο Maurice de Hond είναι ιδρυτής αυτού του σχολείου και λέει ότι κάθε παιδί ξεκινάει με ένα Ατομικό Σχέδιο Ανάπτυξης (IDP), το οποίο όμως αξιολογείται και αναπροσαρμόζεται κάθε 6 εβδομάδες από το ίδιο το παιδί, τους γονείς του, αλλά και τον προπονητή του (όπως αποκαλούν εκεί τους δασκάλους).
Επιπλέον, όλοι οι μαθητές από την 4η ως και την 12η τάξη, λαμβάνουν δώρο ένα iPad με όλες τις εφαρμογές που θα χρειαστούν για τις σχολικές τους χρονιές.
Carpe Diem Schools – Aiken, Οχάιο
Αυτό το σχολείο μοιάζει περισσότερο σαν να έχει πολλά γραφεία, παρά αίθουσες διδασκαλίας. Στην ουσία περιέχει 300 θαλάμους, έναν για το κάθε παιδί, όπου ο καθένας έχει τον προσωπικό του υπολογιστή, ο οποίος καθοδηγεί την εκπαίδευση του.
Υπάρχουν σχολεία Carpe Diem σε πολλές πόλεις και τα πηγαίνουν εξαιρετικά, όπως εκείνο της Αριζόνας το οποίο ξεπέρασε κάθε δημόσιο σχολείο στο νομό.
Innova – Περού
Το σχολείο συνδυάζει πολλές διαφορετικές μορφές διδασκαλίας, ακόμη και ηλεκτρονικής και διαφέρει πάρα πολύ από όλα τα άλλα που υπάρχουν στο Περού! Αυτή ήταν μια ιδέα του Ο δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Carlos Rodriguez-Pastor, την οποία την υλοποίησε το 2011 και μέχρι σήμερα έχει φτιάξει ακόμη 28 σε όλη τη χώρα.
Οι μαθητές εκεί την μισή μέρα δέχονται ηλεκτρονική διδασκαλία και την υπόλοιπη, την παραδοσιακή. Όσο για την τιμή των διδάκτρων, στοιχίζει $130 το μήνα.
Το μπλε σχολείο – Νέα Υόρκη
Το όνομα του το πήρε από το Blue Man Group, το οποίο το 2006 δημιούργησε αυτό τον παιδικό σταθμό, του οποίου η λέξη κλειδί είναι η δημιουργικότητα. Μέσα στις καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών είναι η ανακύκλωση, η δημιουργία 3D μοντέλων της Νέας Υόρκης, αλλά και η επιδιόρθωση των οικιακών συσκευών.
Οι ηλικίες που πηγαίνουν εκεί είναι από 2 έως και 8 ετών και απολαμβάνουν τον τρόπο της δυναμικής μάθησης.
Samaschool – Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια
Δες επίσης: Οι 10 πιο περίεργες αίθουσες σινεμά του κόσμου
Τέλος, αυτό είναι το ιδανικό μέρος για όλους τους ενήλικες που ψάχνουν να βρουν δουλειά αλλά δεν τα καταφέρνουν. Μέσω των μαθημάτων, αποκτούν ψηφιακές και επιχειρηματικές δεξιότητες, οι οποίες είναι απαραίτητες στη σημερινή αγορά.
Οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε μαθήματα στη σχολή διάρκειας 10 εβδομάδων, δηλαδή 80 ώρες διδασκαλίας ή το online μάθημα, το οποίο διαρκεί από 20 έως 30 ώρες.