Πόσο πλούσια είναι η Καθολική εκκλησία;

Η παγκόσμια καταναλωτική δαπάνη της Καθολικής Εκκλησίας είναι ίση με τα ετήσια έσοδα των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του πλανήτη.

Τα περιουσιακά της στοιχεία, όπως τα αμέτρητα ακίνητα, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Πατρικίου, αλλά φυσικά και η Πόλη του Βατικανού, είναι μερικά από τα παγκοσμίως μεγαλύτερα κομμάτια τέχνης, τα οποία σίγουρα υπερβαίνουν σε αξία πολλές τεράστιες επιχειρήσεις.

Βέβαια, είναι εκπληκτικά δύσκολο να πούμε με αριθμούς ακριβώς πόσο πλούσια είναι η εκκλησία. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή τα οικονομικά της εκκλησίας είναι πολύ περίπλοκα.

katholiki ekklisia

Επίσης όμως φταίει και το ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες οι εκκλησίες σε γενικές γραμμές εξαιρούνται από την υποβολή εκθέσεων αλλά και την γνωστοποίηση των χρηματοοικονομικών απαιτήσεων, που ισχύουν σε όλες τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

Το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά για τα οικονομικά της Καθολικής Εκκλησίας είναι ότι, όσον αφορά τις ταμειακές ροές, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν το σημαντικότερο κομμάτι της.

Είχε κυκλοφορήσει όμως μια έρευνα το 2012 από το γνωστό περιοδικό Economist, η οποία ανέφερε ότι 170 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν οι ετήσιες δαπάνες της, εκ των οποίων περίπου τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια σχετίζονταν με την εκκλησία, τα νοσοκομεία της και μερικά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όσο για τον προϋπολογισμό λειτουργίας των απλών ενοριών, ανέρχονταν περίπου στα 11 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Η κάθε ενορία πραγματοποιεί ξεχωριστή συγκέντρωση χρημάτων, τουλάχιστον για τα μάτια του κόσμου, ώστε όποιος κάνει κάποια δωρεά να νομίζει ότι τα χρήματα πηγαίνουν αποκλειστικά στην ενορία του και όχι στα χέρια του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος ως γνωστών διαχειρίζεται ότι έχει να κάνει με αυτή την κερδοφόρα επιχείρηση.

Φυσικά και άλλα σκάνδαλα έχουν βγει στην φόρα, όπως ότι ο πάστορας του Tennessee συνελήφθη για το ξέπλυμα χρημάτων και διακίνηση ναρκωτικά, αφού πρώτα όμως τα δελτία ειδήσεων αποκάλυψαν ότι χρησιμοποιούσε τις δωρεές του λαού για την αποπληρωμή των προσωπικών του χρεών.

Όπως καταλαβαίνεις είναι πολλά αυτά που κρύβονται πίσω από την Καθολική εκκλησία, αλλά ήδη κάποια πράγματα άρχισαν να βγαίνουν στην φόρα. Για να δούμε λοιπόν τι έχουμε να περιμένουμε ακόμη!

[adrotate banner=”12″]

>> Δες όλα τα άρθρα για τις Ειδήσεις – Κόσμος!

Τα Καλύτερα Casino
Novibet.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!

Betsson.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!