Πως να ξεχωρίσεις το αγνό από το νοθευμένο μέλι!

Μου έχει τύχει αρκετές φορές να αγοράσω μέλι από κάποιο πλανόδιο πωλητή, ή ακόμη και από γνωστό ή από κάποιο μαγαζί, και να μετανιώσω για την αγορά αυτή επειδή διαπίστωσα πως πήρα νοθευμένο μέλι. Εσένα σου έχει τύχει ποτέ;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι εύκολο να καταλάβεις εάν το μέλι που αγοράζεις είναι όντως τόσο αγνό όσο λένε. Μπορείς, ωστόσο, να κάνεις έναν έλεγχο στο σπίτι σου και να διαπιστώσεις ακόμη και μόνος σου αν το βάζο που αγόρασες είναι όντως αγνό.

 

Πως να ελέγξεις αν το μέλι είναι αγνό;

pure-honey

Το μέλι διαθέτει κάποιες φυσικές ιδιότητες που μπορούν να σε βοηθήσουν να καταλάβεις τις διαφορές μεταξύ του αγνού και του νοθευμένου προϊόντος.

 

Το αγνό μέλι και οι ιδιότητες του

  • Δεν αφρίζει
  • Είναι πάντα πηχτό και ρέει ομοιόμορφα
  • Έχει απαλή υφή
  • Έχει το άρωμα που έχει συνήθως το μέλι
  • Δεν σπάει σε στρώσεις

Το αγνό μέλι δεν παράγεται σε κάποιο εργοστάσιο. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι εύκολο να βρεις πραγματικά αγνό μέλι στην αγορά, αν και πολλές εταιρείες υποστηρίζουν ότι το παρέχουν.

 

Το νοθευμένο μέλι και οι ιδιότητες του

  • Αφρίζει
  • Είναι πιο υγρό και στάζει πιο εύκολα από το κουτάλι
  • Έχει μια ξινή μυρωδιά ή δεν μυρίζει καθόλου
  • Μπορεί να σπάσει σε στρώσεις
  • Έχει πιο άγρια υφή και δημιουργεί σβόλους

Τι ακριβώς είναι το νοθευμένο μέλι, όμως; Το μέλι αυτό έχει συνήθως υποστεί κάποια επεξεργασία. Για παράδειγμα, μπορεί να έχει προστεθεί σε αυτό σιρόπι ζάχαρης, μελάσα, σιρόπι καλαμποκιού, καθώς και άλλα προσθετικά ή γεύσεις.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Το νοθευμένο μέλι δεν είναι καθόλου υγιεινό επειδή κατά την επεξεργασία του χάνει τις ιδιότητες και τα θρεπτικά του συστατικά.

 

Πως να ελέγξεις το μέλι στο σπίτι σου

Πολλές εταιρείες, όπως αναφέραμε, προσθέτουν διάφορες ουσίες μέσα στο μέλι με σκοπό να διπλασιάσουν τα κέρδη τους. Για να το κάνουν να φαίνεται πιο πυκνό, χρησιμοποιούν αλεύρι, άμμο, αλλά και πριονίδι!

check-honey-purity

Αν θέλεις να ελέγξεις το μέλι που αγόρασες στο σπίτι σου, τότε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις λίγο μέλι στον αντίχειρα σου και να ελέγξεις αν κολλάει ή αν τρέχει. Να θυμάσαι ότι το αγνό μέλι πρέπει να είναι κολλώδες.

real-honey

Έπειτα, γέμισε ένα ποτήρι με νερό και πρόσθεσε μέσα μια κουταλιά μέλι. Το νοθευμένο μέλι διαλύεται αμέσως στο νερό ενώ το αγνό πέφτει στον πάτο.

pure-honey-test

Ένας άλλος λίγο πιο επικίνδυνος τρόπος να ελέγξεις το μέλι είναι να βάλεις φωτιά! Σου ακούγεται περίεργο; Κι όμως! Το αγνό μέλι πρέπει να είναι εύφλεκτο. Βούτηξε ένα σπίρτο μέσα στο μέλι και δοκίμασε να το ανάψεις. Αν ανάψει γρήγορα, τότε να είσαι σίγουρος πως το μέλι που αγόρασες άξιζε σίγουρα τα λεφτά του.

Τα Καλύτερα Casino
Novibet.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!

Betsson.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!