Πώς γίνεται να γεννιούνται παιδιά στην Αφρική με μπλε μάτια!

Ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει αρκετά το διαδίκτυο τον τελευταίο καιρό είναι το κατά πόσο είναι πιθανόν να γεννιούνται παιδιά στην Αφρική με μπλε μάτια και αν αυτό είναι ένα φυσικό φαινόμενο ή μια γενετική μετάλλαξη.

Ο πολύς κόσμος θεωρεί πως είναι ανέφικτο να γεννιούνται σκουρόχρωμοι άνθρωποι με τόσο ανοιχτά μπλε μάτια. Γενικά τα ανοιχτόχρωμα μάτια συνδέονται με τους Καυκάσιους και γενικά τη λευκή φυλή. Υπάρχει όμως ένα ποσοστό Αφρικανών που γεννιούνται με ανοιχτά γαλανά μάτια.

Σ’ αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε πως έχει δημιουργηθεί αυτό και από που προέρχεται αυτό το γονίδιο που κάνει κάποιους σκουρόχρωμους ανθρώπους να δείχνουν ξεχωριστοί.

 

Πώς συνδέονται τα ανοιχτόχρωμα μάτια με την Αφρικάνικη φυλή

 

Σύνδρομο Waardenburg

egxrwmos me mple matia

Μια απάντηση που δίνει η επιστήμη για τα έντονα μπλε μάτια είναι το κληρονομικό σύνδρομο Waardenburg το οποίο προκαλεί νευροαισθητήρια βαρηκοΐα, χρωστικές διαταραχές των ματιών, των μαλλιών και του δέρματος. Η συγκεκριμένη νόσος είναι εξαιρετικά σπάνια και εμφανίζεται σε ποσοστό 1 προς 42.000 στα παιδιά που γεννιούνται.

maurakia

Ως προς τη χρωματική διαταραχή των ματιών υπάρχουν 3 εκδοχές. Η μία εξ’ αυτών είναι το έντονο μπλε χρώμα. Οι άλλες δύο αφορούν ετεροχρωμία της ίριδας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ένα μάτι έχει διαφορετικό χρώμα από το άλλο ή σε άλλη περίπτωση παρατηρείται μια μικρή και τμηματική αλλαγή του χρώματος μέσα στη ίριδα, όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε στο κοριτσάκι στην παραπάνω φωτογραφία.

provlima sta matia

Επίσης ένα ακόμα σύμπτωμα του συνδρόμου είναι η απόκλιση μεταξύ των ματιών, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, η οποία επιστημονικά ονομάζεται αύξηση της διακανθικής απόστασης των ματιών, των εσωτερικών κανθών δηλαδή.

Γενετική μετάλλαξη

african boy

Παρά την γενική αντίληψη ότι δεν είναι φυσικό οι Αφρικανοί να έχουν μπλε μάτια λόγω του χρώματος της φυλής τους, είναι ιστορικά αποδεδειγμένο πως αποίκησαν την Ευρώπη πριν από 10.000 χρόνια.

Έτσι πιστεύεται πως από την ανάμειξη των λαών είναι φυσικό να έχει επηρεαστεί το γονίδιο τους και αυτή η αντίληψη γίνεται όλο και πιο έντονη αφού είναι ακόμα μικρότερο το ποσοστό των παιδιών που γεννιούνται με μπλε μάτια και προέρχονται από 100% έγχρωμους γονείς.

paidi me mple matia

Η παραπάνω φωτογραφία όμως μας αποδεικνύει πως μπορεί να υπάρχουν παιδιά που προέρχονται μόνο από έγχρωμους γονείς και παρόλα αυτά να εντοπίζουμε αυτό το σπάνιο φαινόμενο. Επίσης, το παιδί δεν δείχνει να πάσχει από το σύνδρομο Waardenburg. Άρα μάλλον θα πρέπει να ψάξουμε μια σπάνια μετάλλαξη ενός γονιδίου που προκαλεί αυτή την θεαματική αντίθεση.

Λύση του μυστηρίου

afrikanaki me mple matia

Την απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα ήρθε να δώσει με μια έρευνά του το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Οι επιστήμονες, λοιπόν, υποστηρίζουν πως η σπάνια αυτή μετάλλαξη έχει τις ρίζες της 6.000-10.000 χρόνια πίσω και αφορά όλους τους ανθρώπους με ανοιχτόχρωμα μάτια ανά τη Γη.

Εντόπισαν μια μοναδική μετάλλαξη σε ένα γονίδιο το οποίο ονομάζεται OCA2, σε ένα μόνο άτομο κοντά στις βορειοδυτικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας και χρονολογείται περί τα 8.000 χρόνια πριν. Η μετάλλαξη θεωρούν πως προέκυψε κατά τύχη και όχι λόγω κάποιου γεγονότος ή φαινομένου.

egxrwmo paidi

Το γονίδιο δεν ευθύνεται για την πρόκληση του μπλε χρώματος της ίριδας, αλλά ρίχνει τη μελανίνη στον οργανισμό με αποτέλεσμα κάποια παιδιά να γεννιούνται με τα εκθαμβωτικά αυτά μάτια με το χρώμα του ζαφειριού. Έχει παίξει φυσικά μεγάλο ρόλο και το στοιχείο του αποικισμού και ειδικά κατά την τελευταία δεκαετία των παγετώνων.

Γι’ αυτό οι άνθρωποι από την Ευρώπη και την Εγγύς Ανατολή έχουν πολλά στοιχεία που τους διαφοροποιούν σε σχέση με τους υπόλοιπους πληθυσμούς της υφηλίου. Σίγουρα θα συνεχίσει να μας εντυπωσιάζει πάντως το αποτέλεσμα, αλλά τώρα ίσως γνωρίζουμε και τις ρίζες του.

Τα Καλύτερα Casino
Novibet.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!

Betsson.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!