Οι 10 πιο συνηθισμένες φοβίες των ανθρώπων!

Οι φοβίες στους ανθρώπους είναι πολύ συνηθισμένες.  Κάποιες μπορεί να σου φαίνονται λογικές και κάποιες εντελώς παράλογες. Μπορούν όμως να σε οδηγήσουν σε ακραίες συμπεριφορές που επηρεάζουν την καθημερινή ποιότητα ζωής σου.

Ποιος από εμάς δεν έχει γνωρίσει κάποιον άνθρωπο που να φοβάται να μπει στο ασανσέρ και αντ΄αυτού επιλέγει τις σκάλες; Πόσες φορές έχουμε δει να τσιρίζουν στη θέα ενός αποκρουστικού (αλλά άκακου) εντόμου; Οι φοβίες υπάρχουν παντού στην καθημερινή ζωή και μπορούν να μας προκαλέσουν άγχος, κρίσεις πανικού, ακόμα και σωματικό πόνο.

 

Ας δούμε τις 10 πιο συνηθισμένες ανθρώπινες φοβίες

 

10. Τρυποφοβία

trypophovia

Μια αξιοπερίεργη φοβία, είναι η φοβία των τρυπών. Η σκέψη και μόνο μιας τρύπας προκαλεί κρίση πανικού σε έναν τρυποφοβικό άνθρωπο. Όσοι υποφέρουν από αυτού του είδους τη φοβία αποφεύγουν οποιαδήποτε επαφή με αντικείμενα όπως κοράλλια, σφουγγάρια, δέρμα, κρέας και βασικά οτιδήποτε μπορεί να έχει ή να αποκτήσει τρύπες.

 

9. Μιασματοφοβία

miasmatophovia

Κλασική και διαδεδομένη φοβία.  H υγιεινή και η καθαριότητα είναι τόσο χαραγμένα στο μυαλό τους, που ακόμα και παραμικρή βρωμιά τους απωθεί. Τα άτομα πλένουν τα χέρια τους και τοποθετούν τεράστιες ποσότητες απολυμαντικού, ενώ συχνά αποφεύγουν καταστάσεις όπου μπορεί να έρθουν σε επαφή με μικρόβια.  Πλένουν τα χέρια τους ακόμα και μετά από την πιο μικρή δραστηριότητα. Σε πολλές περιπτώσεις, η χρήση αντισηπτικών τους κάνει, εν τέλει, πιο ευάλωτους στα μικρόβια. Μπορούν ακόμα, να μείνουν κλεισμένοι στο σπίτι, προκειμένου να αποφύγουν οποιαδήποτε μόλυνση.

 

8. Αστραποφοβίαatraphovia

Η εικόνα ενός μικρού παιδιού να τρέχει στο κρεββάτι των γονιών του όταν αστράφτει, μας είναι χαριτωμένη και οικεία. Όμως, υπάρχουν πολλοί ενήλικες  που τρέμουν τις αστραπές και τις βροντές.Οι άνθρωποι αυτής της κατηγορίας φοβούνται ακόμα και με τα παραμικρά σημάδια μιας επερχόμενης καταιγίδας. Τους πιάνει ρίγος, ιδρώτας και ταχυπαλμία.

 

7. Αγοραφοβίααγοραφοβια

Αγοραφοβία, είναι η φοβία που έχουμε για τους χώρους με πολύ κόσμο, όπως πολυκαταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες, λεωφορεία, πάρτι και τα λοιπά. Είναι πιο σύνηθες στις γυναίκες να πάσχουν από αυτή τη φοβία και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατάθλιψη. Στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις,  οι αγοραφοβικοί αρνούνται να βγουν από το σπίτι τους, διότι εκεί είναι το μόνο μέρος που νιώθουν ασφαλείς.

 

6. Οφιδιοφοβία

ofidiophovia

Η φοβία για τα φίδια, είναι η δεύτερη πιο συνηθισμένη φοβία για τα ζώα και επηρεάζει περίπου το 1/3 του ενήλικου πληθυσμού της γης. Τα άτομα που πάσχουν από οφιδιοφοβία, ακόμη και μία φωτογραφία ενός φιδιού αρκεί για να τους προκαλέσει πανικό, ακόμα και λιποθυμία.

 

5. Αεροφοβίααεροφοβία

Η αεροφοβία, η φοβία δηλαδή του αεροπλάνου, μπορεί να ξεκινήσει κατά την παιδική ηλικία ή την ενήλικη ζωή. Επηρεάζει περίπου το 6,5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι περισσότεροι άνθρωποι που φοβούνται τις πτήσεις, ανησυχούν ότι θα βιώσουν μια κρίση πανικού ή κλειστοφοβίας και θα χάσουν τον έλεγχο του εαυτού τους με κάποιο τρόπο. Κάποιοι, φοβούνται και το κίνδυνο της συντριβής. Πολλοί άνθρωποι ανταποκρίνονται στο φόβο τους με το να αποφεύγουν τελείως τις πτήσεις.

 

4. Κλειστοφοβίαkleistophovia

Το 5-7% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κλειστοφοβία, τον φόβο δηλαδή που νιώθει κάποιος όταν βρίσκεται σε έναν κλειστό χώρο, χωρίς να έχει τη δυνατότητα διαφυγής. Η κλειστοφοβία μπορεί να είναι ελαφράς μορφής ή τόσο βαριά ώστε να μην επιτρέπει στο άτομο να μένει σε ένα δωμάτιο με κλειστή πόρτα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να μείνουν σε περιορισμένους χώρους, από τους οποίους αισθάνονται ότι δεν μπορούν να διαφύγουν, όπως είναι το ασανσέρ, οι υπόγειες αίθουσες, οι καμπίνες πλοίων, το μετρό και τα αεροπλάνα.

 

3. Κυνοφοβίαkynophovia

Η κυνοφοβία, η φοβία για τους σκύλους, είναι μια από τις συνηθισμένες φοβίες στον κόσμο. Για την ακρίβεια, η φοβία για τους σκύλους, είναι συχνότερη ακόμα και από τη φοβία για τις αράχνες και τη φοβία για τα φίδια. Αυτό εξηγείται εύκολα, αν κανείς αναλογιστεί τη συχνότερη επαφή που έχει ο άνθρωπος με τους σκύλους ως οικόσιτο και εξημερωμένο ζώο. Το 75% των κυνοφοβικών είναι γυναίκες.

 

2. Ακροφοβίαakrophovia

 

Η ακροφοβία είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους φόβους. Πολλοί  άνθρωποι μπορεί  να πέσουν στα τέσσερα, λόγω πανικού, ενώ μερικοί που πάσχουν από αυτή τη φοβία, μπορεί να καταφύγουν σε ακραίες επιλογές, όπως για παράδειγμα να μην πετούν με αεροπλάνο, να μη διασχίζουν μία γέφυρα, να μην μπαίνουν σε ασανσέρ. Η ακροφοβία,  μπορεί να δημιουργήσει τέτοιο αποπροσανατολισμό στον άνθρωπο, που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και την πτώση του στο έδαφος από ένα ψηλό σημείο. Ένας ακροφοβικός αποφεύγει όλα τα ύψη, ακόμα και το να ανασηκώσει την καρέκλα του.

 

1. Αραχνοφοβίαaraxnophovia

Η αραχνοφοβία, η φοβία για τις αράχνες, είναι από τις πιο συνηθισμένες στο ανθρώπινο γένος. Έχει γυριστεί ακόμα και ταινία για αυτή τη φοβία. Αντιπροσωπεύει αρχικά, ένα λεπτά συντονισμένο ένστικτο επιβίωσης. Η προέλευσή της είναι από τη φοβία προς επικίνδυνες και δηλητηριώδεις αράχνες, αλλά επεκτείνεται προς κάθε αράχνη, ανεξάρτητα από το είδος, μέγεθος, χρώμα επικινδυνότητα κτλ. Δες ακόμα: 13 Τρόποι για να ξεπεράσεις το άγχος και τους φόβους!

Κράτα το

Τα Καλύτερα Casino
Novibet.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!

Betsson.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!