Γιγάντια σούπερ-Γη με πιθανότητα ζωής ανακάλυψαν ερευνητές του Χάρβαρντ

Με βάση τα όσα γνωρίζουμε για το πώς σχηματίζονται τα ηλιακά συστήματα, οι ερευνητές πίστευαν ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει γιγάντιος βραχώδης πλανήτης. Ωστόσο η πρόσφατη ανακάλυψη τους διέψευσε.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο στο Business Insider, οι ερευνητές από το Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ Σμιθσόνιαν, βρήκαν έναν βραχώδη πλανήτη που έχει 17 φορές τη μάζα της Γης.

Ο νέος πλανήτης μπορεί να έχει «προφανείς συνέπειες στην αναζήτηση ζωής» σε εξωηλιακούς πλανήτες, όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές σε ομιλία στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στη Βοστώνη.

Οι ερευνητές πίστευαν πάντα ότι οι γιγάντιες Γαίες ήταν αδύνατον να υπάρξουν, δεδομένου ότι οι τυχόν πλανήτες που θα προσέλκυαν μεγάλες μάζες αερίου υδρογόνου, σχηματίζοντας έναν πλανήτη αερίου όπως ο Δίας.

Η νέα μέγα – Γη επίσης γνωστή ως Kepler-10c, έχει διάμετρο 28.968 χιλιόμετρα και 2,3 φορές το μέγεθος της Γης, ενώ φαίνεται να είναι τόσο σταθερή όσο ο πλανήτης κάτω από τα πόδια μας.

Ο Kepler-10c ήταν από χρόνια γνωστός στους αστρονόμους, αλλά δεν είχε ακόμη μετρηθεί η μάζα του. Λόγω του μεγέθους του -2,3 φορές αυτό της Γης- στις αρχές θεωρήθηκε ότι είναι ένας μίνι Ποσειδώνας, ένας πλανήτης που περιβάλλεται από πυκνά αέρια. Αλλά οι νέες παρατηρήσεις έχουν επιβεβαιώσει ότι είναι βραχώδης και όχι αεριώδης.

Ο νέος πλανήτης βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο ηλικίας 11.000.000.000 ετών που βρίσκεται 560 έτη φωτός μακριά από τη Γη και το έτος του διαρκεί μόλις 45 ημέρες.

Είναι ενδιαφέρον, αφού το συγκεκριμένο ηλιακό σύστημα γεννήθηκε λιγότερο από 3 δισεκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang. «Ημασταν πολύ έκπληκτοι όταν συνειδητοποιήσαμε τι είχαμε βρει» αναφέρει ο ερευνητής Χαβιέ Ντουμούσκ του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ Σμιθσόνιαν μιλώντας σε δελτίο τύπου.

Πιστεύαμε ανέκαθεν ότι ένας βραχώδης πλανήτης είναι το καλύτερο μέρος για να ψάξουμε για ζωή, αφού η ύπαρξη ζωής σε μια γιγαντιαία μάζα αερίου είναι μάλλον αδύνατο να τη φανταστεί κανείς. Από ότι έχουμε παρατηρήσει, ο πλανήτης μπορεί επίσης να έχει μια ατμόσφαιρα με αραιή συννεφιά, ένα επίσης πολύ καλό σημάδι.

Τα Καλύτερα Casino
Novibet.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!

Betsson.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!