Γιατί ανατριχιάζουμε;

Πάντα με το κρύο, είτε βρισκόμαστε μέσα στο νερό είτε όχι, ανατριχιάζουμε. Εσύ όμως ξέρεις για ποιο λόγο ανατριχιάζεις και τι συμβαίνει; Δες τον λόγο εδώ!

Σε όλους μας συμβαίνει αρκετά συχνά και όχι μόνο όταν νιώθουμε κρύο, αλλά και όταν ακούμε ένα πολύ ωραίο τραγούδι ή νιώθουμε φόβο. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Το ότι σηκώνονται οι τρίχες του σώματος σου οφείλεται σε μια αντίδραση του νευρικού σου συστήματος, η οποία προκαλεί ορισμένους μυς να συρρικνωθούν, αλλά και τους θύλακες από τις τρίχες σου να προεξέχουν από το δέρμα σου.

Κοινώς ονομάζεται ανατριχίλα. Έτσι, αυτή είναι μια φυσιολογική αντίδραση στον κρύο αέρα ή τις έντονες συγκινήσεις και ειδικά τον φόβο.

anatrixila

 

Είναι πιο συχνό φαινόμενο το να δεις τα χέρια σου να ανατριχιάζουν, αν και μπορούν επίσης να το πάθουν και τα πόδια σου, οι γλουτοί, το στήθος και ο λαιμός για μερικούς ανθρώπους.

Γενικά η ανόρθωση των τριχών είναι ένας μηχανισμός άμυνας για πολλά θηλαστικά όταν απειλούνται ή βρίσκονται στο κρύο, αλλά βέβαια δεν υπάρχουν κάποια γνωστά οφέλη αυτού του συμπτώματος στους ανθρώπους.

Τα ιατρικά στοιχεία δείχνουν ότι η αδρεναλίνη είναι αυτή που αρχικά προκαλεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα να αντιδράσει με τον τρόπο αυτό.

Επιπλέον, πιστεύεται ότι η αδρεναλίνη είναι ένα σημαντικό συστατικό για την έμφυτη αντίδραση των ανθρώπων σε μάχες ή και στην φυγή.

Η Ανατριχίλα είναι μία από τις πολλές ενδείξεις, η οποίες θεωρούνται φυσιολογικές, ότι το σώμα ενός ατόμου αισθάνεται έντονο στρες ή ξαφνικό φόβο, μαζί με αυξημένο ρυθμό της καρδιάς, την επικεντρωμένη όραση και τα βελτιωμένα αντανακλαστικά.

Όταν η αδρεναλίνη και άλλες ορμόνες θέτουν το σώμα σε μια κατάσταση υπερευαισθησίας, ένα άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του ώστε να παλέψει τον κίνδυνο ή να έχει την ταχύτητα για να εγκαταλείψει την μάχη.

Ωστόσο η ανατριχίλα δεν προσφέρει καμία απολύτως πραγματική ασφάλεια στους ανθρώπους, απλά είναι άλλη μια αντίδραση του οργανισμού μας!

Τα Καλύτερα Casino
Novibet.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!

Betsson.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!