ΕΝΦΙΑ 2016: Έως 30.000€ το αφορολόγητο για την 1η κατοικία!

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου για την πρώτη κατοικία, για τον ΕΝΦΙΑ (Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων ) του 2016, όπου αναμένεται να μην ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

Όπως φαίνεται, αναμένεται να γίνουν αλλαγές  στον συντελεστή του συμπληρωματικού φόρου, οι οποίες δεν θα επιβαρύνουν άλλο πια τα αστικά ακίνητα, που υπερφορολογούνται μέχρι και σήμερα, αλλά τις μεγαλύτερες περιουσίες.

 

 

Τι αλλαγές θα υπάρχουν στον ΕΝΦΙΑ του 2016

ipourgos-enfia

Πιο αναλυτικά λοιπόν, το αφορολόγητο όριο δεν θα ξεπερνά τις 20.000€ με 30.000€, για σπίτια τα οποία είναι δηλωμένα ως πρώτη κατοικία και των οποίων η αντικειμενική αξία δεν ξεπερνά τα 100.000€ ή 150.000€. Αν όμως η αντικειμενική αξία του σπιτιού είναι μεγαλύτερη, θα φορολογείτε και πάλι από το πρώτο ευρώ, όπως συνέβαινε μέχρι και σήμερα!

Με αυτόν τον νέο φόρο, τα έσοδα αναμένονται να είναι 2.65 δις, όσο αναφέρει και το μνημόνιο. Επιπλέον, αυτό το νέο σχέδιο προβλέπει και την ένταξη στα σχέδια πόλεων διαφόρων εκτάσεων της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, όπου υπάρχουν πολυτελείς κατοικίες, οι οποίες όμως δεν φορολογούνται όπως θα έπρεπε, παρά μόνο με 1€ το στρέμμα. Το πλαίσιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών που θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2016, θα δώσει λύση και σε αυτό το θέμα.

Επίσης, ο συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου που σήμερα κυμαίνεται από 0,1% έως 1%, για όσα ακίνητα έχουν αξία από 300.000 και πάνω, θα αυξηθεί, ενώ θα καταργηθούν και οι απαλλαγές και εκπτώσεις που ίσχυαν, λόγω της αλλαγής του αφορολόγητου ορίου.

Όσο για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, θα εκδοθούν μέχρι το πολύ τις 15 Οκτωβρίου και η πρώτη δόση αναμένεται να είναι στα τέλη Οκτωβρίου. Οι δόσεις αυτές, όπως ήδη έχουμε ενημερωθεί, θα είναι 5 και η τελευταία θα είναι στο τέλος του Φλεβάρη.

Τώρα όσοι έχουν κάποιο ακίνητο το οποίο δεν κατοικείτε ή είναι μη ηλεκτροδοτούμενο, θα έχουν έκπτωση 20%.

 

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση μέχρι και 50% από τον ΕΝΦΙΑ

allages-enfia

Το βασικότερο είναι το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου χρόνου να μην ξεπερνάει τα 9.000 ευρώ. Βέβαια, το συγκεκριμένο ποσό αυξάνεται κατά 1.000€ για τον/τη σύζυγο και κάθε άλλο εξαρτώμενο μέλος.

Επιπρόσθετα, η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων όλων αυτών προσώπων δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, θα πρέπει να είναι μέχρι και 85.000€ για τους άγαμους, 150.000€ για τον έγγαμο και τον/ την σύζυγό του αλλά και για τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000€ αν τα εξαρτώμενα τέκνα είναι 2.

 

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση μέχρι και 100% από τον ΕΝΦΙΑ

ekptosi-enfia

Εδώ τώρα το οικογενειακό εισόδημα πάει στα 12.000€ και πάλι αυξάνεται κατά 1.000€ για το κάθε μέλος της οικογενείας. Όσο για την επιφάνεια των κτισμάτων, ισχύουν και πάλι τα 15 τ.μ. Η βασική διαφορά είναι στα παιδιά, που θα πρέπει να είναι από 3 και πάνω ή κάποιο από τα εξαρτώμενα παιδιά της οικογένειας να έχουν αναπηρία από 80% και πάνω.

Τα Καλύτερα Casino
Novibet.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!

Betsson.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!