Μπαίνει και η Τουρκία στη Συρία!

Θέμα ωρών θεωρείται πλέον η επέμβαση τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη συριακή μεθώριο καθώς απέκτησε την απαραίτητη πολιτική και διπλωματική νομιμοποίηση μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα.

Το ζητούμενο για την Τουρκία ήταν εξαρχής η δημιουργία ζώνης ασφαλείας χωρίς να ζητήσει το πράσινο φως από τη Ρωσία, κάτι που φαίνεται ότι επιτυγχάνεται αφού αποδίδοντας το χτύπημα στην ISIS δεν θα βρει αντιστάσεις από το διεθνή παράγοντα.

Αν και υπάρχουν ακόμα πολλά θολά σημεία σε αυτή την ενέργεια που άφησε πίσω της 95 νεκρούς και πάνω από 250 τραυματίες, στην πλειοψηφία τους Κούρδοι, εν τούτοις τα στοιχεία που διαρρέονται από την MiT δείχνουν ότι πίσω από αυτό κρύβεται το Ισλαμικό Κράτος. Με τον τρόπο αυτό η Συρία θα μετατραπεί σε θέτρο επιχειρήσεων για τις δυνάμεις τεσσάρων χωρών.

tourkiki-aeroporia

Με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα θα χαρακτηρίσει άμεσα το γεγονός “πράξη πολέμου” και θα ξεκινήσει αντίπεινα με αεροπορικές επιδρομές και στρατιωτικές επιχειρήσεις σε συριακό έδαφος.

Στόχος της Άγκυρας είναι να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας καθώς η ISIS υποχωρεί υπό την πίεση των επιθέσεων από τη Ρωσία και τη Γαλλία. Παράλληλα όμως η Τουρκία επιθυμεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην επόμενη ημέρα της Συρίας.

Αν τελικά η Τουρκία επέμβει στην περιοχή θα δρουν επισήμως συνολικά τέσσερις ξένες δυνάμεις: Ρωσία, Γαλλία, ΗΠΑ και Τουρκία. Ανεπισήμως στο έδαφος της Συρίας και υπό την καθοδήγηση της Ρωσίας βρίσκονται δυνάμεις επιλέκτες δυνάμεις του Ιράν και του Ιράκ. Από πολύ κοντά παρακολουθεί την κατάσταση και το Ισραήλ, το οποίο, όπως αναφέρεεται έχει αποστείλει στελέχη των μυστικών υπηρεσιών στην περιοχή.

Σε διπλωματικό επίπεδο η Άγκυρα έχει δηλώσει κατ επανάληψη ενοχλημένη από τη ρωσική επεμβατικότητα και επιθετικόττηα και δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την ανάδειξη της Μόσχας σε ισχυρό παράγοντα της περιοχή, τη στιγμή μάλιστα που η στρατηγική του Τούρκου πρωθυπουργού εστιάζει στη διεύρυνση του ρόλου της χώρας στην περιοχή.

Πολλά θα κριθούν ωστόσ από τη στάση των ΗΠΑ και του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πρώτος -με τη στάση του- συναίνεσε σιωπηρά στην επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, ενώ λόγο θα έχουν και οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι δεν αντιτίθενται στις κινήσεις του Πούτιν.

Οι πρώτες κινήσεις

pentagono

Από την πλευρά των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Reuters, το Πεντάγωνο παγώνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης ανταρτών της αντιπολίτευσης που ανέρχεται στα 500 εκατ. δολάρια. Η κίνηση αυτή καθιστά σαφές ότι οι ΗΠΑ θα οδηγήσουν την αντιπολίτευση σύντομα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Άμυνας για τη συνέχιση της βομβαρδισμών σε επιλεγμένους στόχους της ISIS ξεκαθαρίζουν το τοπίο αφήνοντας να διαφανεί η διάθεσή τους να παίξουν ενεργό ρόλο στην επόμενη ημέρα, ως εγγυητές της σταθερότητας.

Η Μόσχα από την πλευρά της έχει καταστήσει σαφές ότι έχει διττούς στόχους στην περιοχή. Από τη μιια την αντιμετώπιση των ανταρτών και την ισχυροποίηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, ώστε να είναι σε καλύτερη θέση όταν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσες κα από την άλλη η αντιμετώπιση της ISIS.

Στην Ευρώπη μείζον ζήτημα είναι η αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, για το οποίο η Άνγκελα Μέρκελ αλλά και οι υπόλοιποι ηγέτες δείχνουν διατεθειμένοι να συνεργαστούν ακόμα και με τον… “διάολο”.

Πηγή: sofokleousin.gr

Τα Καλύτερα Casino
Novibet.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!

Betsson.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!