Οι 12 πιο ακριβοί πολύτιμοι λίθοι του κόσμου!

Στον πλανήτη μας υπάρχουν πάνω από 4000 ορυκτά και πετρώματα, από τα οποία, τα περισσότερα δε θα τα δούμε ποτέ στη ζωή μας. Ανάμεσα τους, όμως ξεχωρίζει μια ιδιαίτερη ομάδα, οι πολύτιμοι λίθοι! Όλοι ξέρετε σε τι αναφέρομαι φυσικά, αυτές τι μικρές “πετρούλες” που διακοσμούν κοσμήματα και τις οποίες θα πρέπει να πληρώσουμε πολλά για να τις αποκτήσουμε.

Πολλοί από αυτούς κοστίζουν αρκετές χιλιάδες δολάρια το καράτι και μπορούν εύκολα να σε κάνουν να χάσεις το μυαλό σου από τις τιμές που αγγίζουν. Για να μην μείνουμε, όμως , μόνο στα λόγια, πάμε να δούμε ,πιο αναλυτικά,  ποιοι είναι οι πιο ακριβοί πολύτιμοι λίθοι του πλανήτη μας και πόσο θα πρέπει να πληρώσει κανείς για να τους αποκτήσει!

 

Δες επίσης: Τα 10 καλύτερα tablet για το 2016!

 

Οι 12 πιο ακριβοί πολύτιμοι λίθοι που ξεπερνούν κάθε φαντασία

 

12. Jeremejevite – $2,000 ανά καράτι

Jeremejevite

 

Ο Jeremejevite βρέθηκε για πρώτη φορά στη Σιβηρία το 1883 στα βουνά  Adun-Chilon. Ο μοριακός του τύπος είναι (Al6B5O15(F,OH)3) και η σκληρότητά του φτάνει τα 6,5 με 7,5 στην κλίμακα του Mohs, κάνοντάς το ιδανικό για την κατασκευή κοσμημάτων.

 

11. Οπάλ της φωτιά (Fire Opal ) – $2,300 ανά καράτι

fire opal

Αν και τεχνικά δεν είναι ορυκτό, γιατί δεν διαθέτει την χαρακτηριστική του μοριακή γεωμετρία, κατάφερε λόγω της σπανιότητάς του αλλά και των ιδιοτήτων του να αποκτήσει μεγάλη αξία. Εμφανίζεται σε διάφορα χρώματα, ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο δημιουργήθηκε. Μπορεί και διαθλά το φως, με αποτέλεσμα να βλέπουμε αυτή τη μοναδική εικόνα χρωμάτων.

 

10. Poudretteite – $3,000 ανά καράτι

Poudretteite

Ο πολύτιμος λίθος αυτός βρέθηκε για πρώτη φορά το 1960 στο Κεμπέκ του Καναδά, από την οικογένεια Poudrett, από την οποία πήρε και το όνομά του. Το χρώμα του είναι το ροζ που φαίνεται στην εικόνα. Η σκληρότητά του αγγίζει το 5 στην κλίμακα του Mohs και μόλις το 2000 βρέθηκε το πρώτο καλής ποιότητας πετράδι που να μπορεί να χαρακτηριστεί πολύτιμος λίθος, με το εκπληκτικό βάρος των 9,41 καρατίων.

 

9. Benitoite – $4,000 ανά καράτι ανά καράτι

Benitoite

Το βαθύ μπλε πετράδι αποτελείται από Βάριο, Τιτάνιο και Θείο. Ανακαλύφθηκε στην περιοχή του San Benito στην Καλιφόρνια, από όπου πήρε και το όνομα του. Έχει ένα ανεπανάληπτο μπλε χρώμα και υψηλή σκληρότητα (6,5 στην κλίμακα του Mohs) και αποτελεί ιδανική επιλογή για διακοσμήσει ένα κόσμημα.

 

8. Μουσγκραβίτης (Musgravite) – $6,000 ανά καράτι

Musgravite

Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1967 στην Αυστραλία και είναι εξαιρετικά σπάνιος και σκληρός πολύτιμος λίθος. Αποτελείται από οξείδια του αλουμινίου και περιέχει σε διάφορες ποσότητες μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο.

 

7. Red Beryl – $10,000 ανά καράτι

Red Beryl

Το πετράδι αυτό, στην καθαρή του μορφή είναι άχρωμο. Αποκτά όμως αυτό το κόκκινο χρώμα που το χαρακτηρίζει εξαιτίας άλλων ουσιών που μπορεί να έχει ως προσμίξεις. Δεν έχουν βρεθεί κομμάτια που να ξεπερνούν τα 2 με 3 καράτια. Εύκολα αγγίζει τα 10.000 δολάρια και μπαίνει στην λίστα μας.

 

6. Αλεξανδρίτης (Alexandrite) – $12,000 ανά καράτι

Alexandrite

Οι πιο ακριβοί πολύτιμοι λίθοι αποκτούν τις τιμές αυτές, όχι μόνο για την σπανιότητα τους, αλλά και για τις μοναδικές ιδιότητες τους. Ένα τέτοιο καλό παράδειγμα αποτελεί ο Αλεξανδρίτης, που στο φως έχει το πράσινο χρώμα του σμαραγδιού, ενώ στο σκοτάδι το κόκκινο χρώμα του ρουμπινιού. Ανακαλύφθηκε πρώτη δορά στη Ρωσία το 1830 περίπου.

 

5. Διαμάντι – 15,000 δολάρια ανά καράτι

diamond

Ο πιο διάσημος πολύτιμος λίθος του κόσμου κατέχει μόλις την θέση στην λίστα αυτή. Το ξακουστό διαμάντι αποτελεί σύνηθες διακοσμητικό δαχτυλιδιών αρραβώνων και αποτελείται εξολοκλήρου από άνθρακα. Δημιουργείται  από ζεστό μάγμα που κρυώνει, δημιουργώντας ένα πέτρωμα, με μια διαδικασία που χρειάζεται πολύ μεγάλη πίεση.

 

 4. Σερενμπίτης (Serendibite) – $18,000 ανά καράτι

Serendibite

Ο Σερενμπίτης είναι ένα εξαιρετικά σπάνιος πολύτιμος λίθος που ανακαλύφθηκε στην Σρι Λάνκα το 1902. Έχει μια πολύ περίπλοκη μοριακή δομή, καθώς αποτελείται από πάρα πολλά χημικά στοιχεία ((Ca,Na)2(Mg,Fe2+)3(Al,Fe3+)3[O2|(Si,Al,B)6O18]). Πρόσφατα έγινε γνωστό πως βρέθηκε και στην περιοχή Μογκόκ του Μιανμάρ.

 

3. Grandidierite – $20,000 ανά καράτι

Grandidierite

Η τιμή του πολύτιμου λίθου αυτού βρίσκεται κοντά στις 20.000 ανά καράτι. Είναι πάρα πολύ σπάνιος και το πιο συνηθισμένο του χρώμα είναι ένα είδος γαλαζοπράσινου. Ανακαλύφθηκε πρώτη φορά στη Μαδαγασκάρη το 1902 και έκτοτε αποτελεί ένα από τους πιο ιδιαίτερους πολύτιμους λίθους.

 

2. Taaffeite – $35,000 ανά καράτι

Taaffeite

Το εκπληκτικό με αυτόν τον πολύτιμο λίθο είναι πως βρέθηκε για πρώτη φορά στο Δουβλίνο το 1960, κομμένο και γυαλισμένο, έτοιμο για να για χρησιμοποιηθεί σε κόσμημα. Σε αυτό ευθύνεται το γεγονός ότι μπορεί εύκολα να το μπερδέψει κανείς με το λίθο σπινέλιο. Το κόσμημα αυτό βρέθηκε σε πετρώματα στην Σρι Λάνκα και την Τανζανία.

 

1. Κόκκινο Διαμάντι – $1,000,000 ανά καράτι

red diamond

Αν κανείς νόμιζε ως τώρα πως οι πιο ακριβοί πολύτιμοι λίθοι έχουν ξεφύγει σε τιμή, το 1.000.000 πρέπει να ήταν αναμενόμενο για όλους. Φυσικά, την τιμή αυτή δεν θα την είχε ένας τυχαίος πολύτιμος λίθος. Μιλάμε για το κόκκινο  διαμάντι! Συνολικά έχουν βρεθεί λιγότερα από 30 διαμάντια σε όλο τον κόσμο, με την πλειοψηφία να μην ξεπερνά το μισό καράτι σε βάρος. Το κόκκινο χρώμα δεν οφείλεται σε κάποια πρόσμιξη, αλλά αλλαγή της διαμόρφωσης του κρυσταλλικού πλέγματος. Το μεγαλύτερο κόκκινο διαμάντι που ανακαλύφθηκε ποτέ είναι το διάσημο Moussaieff Red Diamond, βάρους 5,11 καρατίων που πουλήθηκε το 2011 για 8 εκατομμύρια δολάρια!

Τα Καλύτερα Casino
Novibet.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!

Betsson.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!