10 Τρόποι που το σύμπαν προσπαθεί να σε σκοτώσει!

Έχεις μεγαλώσει βλέποντας επιτυχίες και τραγωδίες που έχουν να κάνουν με το διάστημα και το σύμπαν, άρα ξέρεις πως το να είσαι αστροναύτης είναι μια επικίνδυνη δουλειά.

Το να φεύγεις και να επιστρέφεις στη Γη έχει μεγάλο ρίσκο. Κάθε δευτερόλεπτο που ένας αστροναύτης μένει στο χωρίς αέρα, κρύο και γεμάτο ακτινοβολία διάστημα είναι γεμάτο με θανάσιμο κίνδυνο.

Το διάστημα είναι τόσο πολύ επικίνδυνο που είναι άξιο απορίας πως μόνο τρεις Ρώσοι κοσμοναύτες έχουν χάσει τη ζωή τους εκεί το 1971.

 

Δες επίσης Οι 10 πιο τρομακτικές γέφυρες του κόσμου!

Δες 10 λόγους που το σύμπαν είναι επικίνδυνο για την υγεία

1) Ασφυξία

asfiksia sympan

Αν ο/η αστροναύτης για κάποιο λόγο δεν μπορούσε να επιστρέψει στο διαστημόπλοιο η στολή θα μπορούσε να παρέχει οξυγόνο και να αφαιρεί διοξείδιο του άνθρακα για περίπου 8 ώρες. Χωρίς στολή μπορεί να αντέξει μόνο 15 δευτερόλεπτα.

2) Αποσυμπίεση

aposimpiesi

 

Το να εκτεθείς στο κενό του διαστήματος επίσης προκαλεί θάνατο, και πιο συγκεκριμένα αιμορραγία από τη μύτη και τα αυτιά καθώς και σκούρα στίγματα στο πρόσωπο. Αυτό συνέβη σε 3 Ρώσους αστροναύτες το 1971 όταν έσπασε η βαλβίδα της υποστήριξης ζωής της ατράκτου που βρίσκονταν.

Αν κάποιος βρεθεί στο διάστημα, η έλλειψη ατμοσφαιρικής πίεσης θα κάνει την τελευταία ανάσα να διογκώσει τους πνεύμονες και να σκίσει τους λεπτούς ιστούς που τους ενώνουν. Επίσης το νερό στους μαλακούς ιστούς εξατμίζεται κάνοντας το σώμα να πρηστεί, αν και το δέρμα δεν θα επιτρέψει να σκάσει σαν μπαλόνι.

Φουσκάλες θα σχηματίζονταν στις φλέβες κόβοντας τη ροή του αίματος και το περιεχόμενο των εντέρων και της κίστης θα έφευγε από το σώμα. Περισσότερο από 90 δευτερόλεπτα και αυτό προκαλεί θάνατο. Υπάρχει μια κατάσταση που ονομάζεται ebullism και μπορεί να κάνει τα υγρά του σώματος φτάνουν σε βρασμό σε τέτοιο σημείο ώστε σάλιο να βράζει στη γλώσσα του αστροναύτη..

 3) Ηλιακά εγκαύματα

iliako egavma

Ο ήλιος ακτινοβολεί σε μεγάλο εύρος κύματος συμπεριλαμβανομένης και της ακτινοβολίας UV. Η ακτινοβολία UV βοηθάει το σώμα μας να δημιουργήσει βιταμίνη D, αλλά η παρατεταμένη έκθεση, και ειδικά στο διάστημα που δεν υπάρχει τίποτα να την φιλτράρει, μπορεί να δημιουργήσει καταρράκτη στα μάτια, καρκίνο του δέρματος και πρόωρη γήρανση καθώς επίσης και προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα

4) Ζημιά στα κύτταρα

aktinovolia

 

Ακόμα και αν δεν πάθεις κάτι από την ακτινοβολία UV ή εγκαύματα, υπάρχουν πολλά ακόμα είδη ακτινοβολίας που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. Ένα παράδειγμα είναι ότι για να έχεις την ίδια προστασία που έχεις στη γη λόγο ατμόσφαιρας και μαγνητικών πεδίων ένα διαστημόπλοιο θα έπρεπε να έχει πάχος ένα μέτρο ώστε να σε προστατεψει.

Ένα ταξίδι 253 ημερών αυτή τη στιγμή συνεπάγεται σε μία αξονική τομογραφία κάθε 5 με 6 μέρες. Αν δεν βρεθεί τρόπος για να προστατευτούν οι αστροναύτες θα είναι πολύ πιθανό να πεθάνουν από ασθένειες που σχετίζονται με ακτινοβολία.

5) Σύγκρουση με διαστημικά «σκουπίδια»

diastimika skoupidia

Τα διαστημικά «σκουπίδια» είναι πραγματική απειλή στο διάστημα. Τα κομμάτια αυτά μπορεί να είναι από παροπλισμένους δορυφόρους. Η NASA παρακολουθεί 500.000 κομμάτια που κινούνται γύρο από τη γη.

Όλα αυτά τα κομμάτια, ακόμα και άλλα μικρότερα είναι αρκετά για να προκαλέσουν ζημιά τόσο στα διαστημόπλοια όσο και στους αστροναύτες

6) Εισπνοή διαστημικής σκόνης

skoni simpantos

Σε σύγκριση με την απουσία ατμόσφαιρας, την υψηλή ακτινοβολία και άλλους κινδύνους η σκόνη φαντάζει σαν κάτι μηδαμινό. Αν κάποια στιγμή οι αστροναύτες πάνε στον Άρη θα πρέπει να ανησυχούν και για την πάρα πολύ ψιλή σκόνη η οποία είναι έχει στατικό ηλεκτρισμό και κολλάει στα πάντα.

Αν την εισπνεύσουν μπορεί να αντιδράσει με το νερό στους πνεύμονες και να προκαλέσουν βλαβερά χημικά που προκαλούν ζημιά.

7) Ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα

anosopoiitiko

Το να αρρωστήσεις εκεί είναι εύκολο. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη βαρύτητας που επηρεάζει την ενεργοποίηση των κυττάρων και τα λευκά αιμοσφαίρια που βοηθούν στο να προστατευτείς από τις μολύνσεις.

8) Προβλήματα με τα οστά

provlima kokala

Ο σκελετός σου μπορεί να φαίνεται σκληρός και άκαμπτος αλλά στην πραγματικότητα είναι ζωντανός ιστός. Ορισμένα κύτταρα στα κόκαλα «σπάνε» τα παλιά, ταλαιπωρημένα οστά και διοχετεύουν ασβέστιο στο αίμα ενώ άλλα δημιουργούν καινούρια. Αυτά συμβαίνουν ταυτόχρονα αλλά όσο μεγαλώνουμε αυτή η αναλογία μειώνεται.

Η παρατεταμένη διαμονή στο διάστημα έχει τα ίδια αποτελέσματα με τη γήρανση στον οργανισμό. Το πρόβλημα μπορεί να έχει να κάνει με την απώλεια οστικής μάζας, την αδυναμία των οστών να κρατήσουν το βάρος του σώματος και τρομερούς πόνους στην πλάτη.

9) Προβλήματα όρασης

provlima orasis

Ένας μεγάλος αριθμός αστροναυτών έχουν δηλώσει προβλήματα με την διαύγεια της όρασης τους. Αυτό οφείλετε στην ατμόσφαιρα ελλιπούς βαρύτητας και θα μπορούσε να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στα μάτια.

10) Προβλήματα ψυχικής υγείας

astronaftis provlima

[adrotate banner=”12″]

Το περιβάλλον του σύμπαντος δημιουργεί πολύ στρες. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο να συνηθίσεις στην ελλειπτική βαρύτητα, στο να υπάρχει κούραση και να προκαλεί αϋπνία. Επίσης υπάρχει μεγάλη πίεση και πολύ δουλειά και όλα αυτά ενώ είσαι κλεισμένος σε έναν μικρό χώρο μπορεί να προκαλέσει ένταση.

Θέλεις ακόμα να γίνεις αστροναύτης?

>> Δες όλα τα άρθρα από τα Περίεργα

Τα Καλύτερα Casino
Novibet.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!

Betsson.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!