Πως να βάψεις τα παλιά ξύλινα έπιπλα σου!

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανανεώσεις τα  παλιά ξύλινα έπιπλα σου, αλλά το να τα βάψεις είναι σίγουρα ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να δώσεις ζωή σε μια παλιά καρέκλα, μια συρταριέρα ή οποιοδήποτε άλλου είδους έπιπλο.

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και εύκολη, απαιτούνται όμως όπως καταλαβαίνεις μερικά βασικά εργαλεία και φυσικά αρκετός χρόνος, ώστε να δείχνουν και πάλι τα έπιπλα σου σαν καινούρια, ξοδεύοντας πολύ λίγα χρήματα.

Ποιος είναι όμως ο κατάλληλος τρόπος για να τα βάψεις και να νομίζουν όλοι πως μόλις έκανες μια νέα αγορά;

 

Δες επίσης: Τεχνοτροπίες βαψίματος και διακόσμησης!

 

DIY: Δες πως να βάψεις μόνος σου τα παλιά ξύλινα έπιπλα σου!

 

Αφαίρεσε τα πόμολα και τα χερούλια

ananeosi epiplon

Πριν λοιπόν ξεκινήσεις να κάνεις το οτιδήποτε, φρόντισε να αφαιρέσεις από το έπιπλο σου τυχόν εξαρτήματα που μπορεί να έχει επάνω, όπως χερούλια και πόμολα. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσεις πρώτον, το ότι δεν πρόκειται να λερώσουν από την μπογιά και δεύτερον, ότι θα βάψεις καλά και την παραμικρή επιφάνεια του επίπλου.

 

Τρίψε την επιφάνεια των επίπλων με γυαλόχαρτο

vapsimo ksilinon epiplon

Αυτό είναι από τα βασικότερα βήματα που πολλές φορές προσπερνάμε, με αποτέλεσμα να μην πιάνει καλά μετά το primer (αστάρι). Ο στόχος είναι τρίψεις καλά όλο το έπιπλο με το γυαλόχαρτο, χωρίς να ασκείς όμως μεγάλη πίεση, ώστε να καταφέρεις να αφαιρέσεις οποιοδήποτε προστατευτικό βερνίκι ή λάκα είχε πριν επάνω του.

Φρόντισε όμως να κάνεις την ίδια καλή δουλειά σε όλα τα σημεία, ακόμη και τα πιο δύσκολα, αλλά και στις γωνίες, ώστε να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά στην επιφάνεια του και να είναι λείο.

 

Καθάρισε καλά με ένα πανί την επιφάνεια

Όπως καταλαβαίνεις, μετά από το προηγούμενο βήμα, θα υπάρχει πολύ σκόνη στην επιφάνεια του ξύλου, άρα τώρα θα πρέπει να πάρεις ένα καθαρό πανί και να το ξεσκονίσεις καλά. Αν νομίζεις ότι δεν είναι το αποτέλεσμα τόσο καθαρό και λείο, χρησιμοποίησε ένα ήπιο απορρυπαντικό.

 

Χρησιμοποίησε Primer (αστάρι)

ksulina epipla ananeosi

Και τώρα μπαίνουμε στο κυρίως θέμα της ανανέωσης των επίπλων. Θα χρειαστείς primer και αρκετά πινέλα, για να καταφέρεις να καλύψεις όλη την επιφάνεια. Προφανώς το ρολό είναι πολύ καλό για τα μεγαλύτερα κομμάτια, αλλά σίγουρα θα χρειαστείς και μερικά ακόμη πινέλα σε διάφορα μεγέθη, για τα υπόλοιπα σημεία.

Το primer το χρησιμοποιούμε, ώστε να έχει ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα το έπιπλο μας και φυσικά να διαρκέσει πολύ περισσότερο το χρώμα που θα του δώσουμε. Γενικά βάζουμε μία στρώση από το υλικό, αλλά αν η επιφάνεια είναι μεγάλη, όπως ένα τραπέζι ή ένα γραφείο, καλό θα ήταν να περάσεις και ένα δεύτερο χέρι και να το αφήσεις να στεγνώσει καλά, πριν ξεκινήσεις να το βάφεις.

 

Ξανά τρίψε με το γυαλόχαρτο

Αν και κάποιοι ισχυρίζονται πως δεν χρειάζεται αυτό το βήμα, καλό θα ήταν να το ξανά τρίψεις ελαφρά μόλις στεγνώσει, ώστε να μείνει το απαραίτητο υλικό και να μην υπάρχουν ανομοιομορφίες. Φυσικά στο τέλος, θα πρέπει και πάλι να το ξεσκονίσεις για να περάσεις στο τελικό στάδιο!

 

Βάψε το έπιπλο με ρολό και πινέλο

palia epipla diakosmisi

Ξεκίνα πρώτα με το ρολό για να καλύψεις την μεγαλύτερη επιφάνεια, προσπαθώντας να πιάσεις όλα τα σημεία και μετά χρησιμοποίησε ένα πιο λεπτό πινέλο για τις γωνίες και τις περιοχές που δεν μπορεί να μπει το ρολό. Εξίσου σημαντικό όμως, είναι το να επιλέξεις μια λαδομπογιά η οποία να μην στεγνώνει πολύ γρήγορα, ώστε να προλαβαίνεις να κάνεις διορθώσεις.

Extra tip: Να βάφεις πάντα τα έπιπλα από πάνω προς τα κάτω, ώστε να τρέξει λίγο χρώμα να μπορείς να το καλύψεις όσο κατεβαίνεις.

 

Πως να βάψεις το ύφασμα από τα έπιπλα σου

ufasma epipla vapsimo

Επειδή όμως πολλές φορές βαριόμαστε και τα καλύμματα που έχουν οι πολυθρόνες και οι καναπέδες μας, είτε επειδή βαρεθήκαμε το χρώμα και δεν ταιριάζει πλέον με την διακόσμηση του σπιτιού είτε επειδή απλά έχει ξεθωριάσει, μπορείς και εδώ να αλλάξεις το χρώμα.

Τι θα χρειαστείς όμως; Θα πρέπει να κάνεις ένα μείγμα, το οποίο να αποτελείται από ίσα μέρη ακρυλικού χρώματος και νερό, αλλά και ένα υλικό το οποίο ονομάζεται Fabric Medium.

Το Fabric Medium, ενισχύει τη λειτουργικότητα του ακρυλικού χρώματος, ενώ ταυτόχρονα αποτρέπει την άνιση εφαρμογή της μπογιάς όταν η υφή του υφάσματος από σημείο σε σημείο είναι διαφορετική. Επιπλέον, μειώνει την ακαμψία του υφάσματος όταν στεγνώνει το ακρυλικό χρώμα στο ύφασμα.

kalummata allagi xromatos

Δες επίσης: 17 Τρόποι για να φαίνονται τα έπιπλα του ΙΚΕΑ ακριβά!

Τώρα το μόνο που μένει να κάνεις είναι το να προσθέσεις το Fabric Medium στο μείγμα της μπογιάς σου και να ξεκινήσεις να βάφεις το ύφασμα. Σίγουρα το ένα χέρι δεν είναι αρκετό, οπότε να ξέρεις ότι λογικά θα χρειαστεί μέχρι και 3 χέρια για να καλυφθεί όλο το υφασμάτινο κάλυμμα πλήρως.

Τα Καλύτερα Casino
Novibet.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!

Betsson.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!