Αυτό είναι το πιο γρήγορο αεροπλάνο του κόσμου!

Από το 1976 το Lockheed SR-71 Blackbird κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για το πιο γρήγορο αεροπλάνο του κόσμου, με καταγεγραμμένη ταχύτητα τους 1,905.81 κόμβους, δηλαδή τα 3,529.6 km/ώρα. Αυτή η ταχύτητα αντιστοιχεί σε 58,83 μίλια ανά λεπτό.

Το SR-71 χρησιμοποιούταν από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ από το 1964 έως και το 1998 και από τα 32 αεροσκάφη που δημιουργήθηκαν τα 12 χάθηκαν σε διάφορα ατυχήματα.

Lockheed SR-71 Blackbird

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος δημιουργήθηκε από την Lockheed Skunk Works σαν αντικαταστάτης του Lockheed Α-12, κυρίως για πτήσεις στο Mach 3+ (1020.87 μέτρα ανά δευτερόλεπτο), με χώρο για 2 άτομα.

grigora aeroskafi

Το χρώμα του ήταν εξαρχής το σκούρο μπλε, σχεδόν μαύρο. Αυτό το χρώμα του δόθηκε με σκοπό να αυξήσει την εκπομπή της εσωτερικής θερμότητας, αλλά και να ενεργεί ως καμουφλάζ όταν θα βρίσκεται στον νυχτερινό ουρανό!

Blackbird aeroskafos

Στα περισσότερα αεροσκάφη, έκαναν περιορισμένη χρήση του τιτανίου λόγω του κόστους των προμηθειών, αλλά φυσικά και της κατασκευής. Στην ουσία χρησιμοποιήθηκε μόνο σε εξαρτήματα που εκτίθενται σε υψηλότερες θερμοκρασίες, όπως για παράδειγμα στην εξάτμιση και τις άκρες των φτερών τους.

Στο SR-71 όμως το τιτάνιο χρησιμοποιήθηκε στο 85% της κατασκευής του, ενώ το υπόλοιπο 15% ήταν σύνθετα υλικά.

kataskeui aeroplanou

Πετώντας όμως στα 24.000 μέτρα το πλήρωμα δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις κλασσικές μάσκες των πιλότων, καθώς δεν θα μπορούσαν να τους παρέχουν το απαιτούμενο οξυγόνο από τα 13.000 μέτρα και πάνω.

piloti aeroskafon

 

Γι’ αυτό λοιπόν τους εξόπλισαν με εξειδικευμένες πεπιεσμένες προστατευτικές στολές, παρόμοιες με εκείνες που είχαν χρησιμοποιηθεί στο Space Shuttle.

kinitires aeroplanon

Όσο για τον κινητήρα που το τροφοδοτεί είναι ο Pratt & Whitney J58-Ρ4 και ήταν μια σημαντική καινοτομία για την εποχή του, καθώς ο καθένας μπορούσε να παράγει 32.500 στατική ώση. Βέβαια, ο J58 ήταν πιο αποτελεσματικός γύρω από το Mach 3.2.

Blackbird aggouria.net

 

Αρχικά, οι μηχανές του Blackbird ξεκίνησαν με την βοήθεια ενός εξωτερικού κινητήρα, ο οποίος αποκαλούταν start cart και η λειτουργία του ήταν απλά εκκωφαντική.

Στην πορεία όμως δημιουργήθηκε ένα πιο “ήσυχο” σύστημα εκκίνησης για να μπορεί να χρησιμοποιείτε κυρίως στις αεροπορικές βάσεις. Τα start carts όμως παρέμειναν για να υποστηρίξουν την ομάδα αποκατάστασης του.

pio grigoro aeroplano

[adrotate banner=”12″]

Τέλος, η πρώτη του πτήση πραγματοποιήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 1964, στην Air Force Plant 42 στην Πάλμντεϊλ της Καλιφόρνιας.

>> Δες όλα τα άρθρα από το Auto-Moto!

Τα Καλύτερα Casino
Novibet.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!

Betsson.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!