Ολλανδία: Ανοίγει ο πρώτος “φωτεινός” αυτοκινητόδρομος!

Πως θα σου φαινόταν αν ο αυτοκινητόδρομος που οδηγείς, είχε φωσφορούχες γραμμές στο οδόστρωμα, για να σε βοηθάει στο σκοτάδι; Η Ολλανδία το έχει ήδη κάνει!

Το project εν’ ονόματι The Smart Highway (ο έξυπνος αυτοκινητόδρομος), το οποίο κατέχει μια παγκόσμια πρωτιά, είναι μια έμπνευση του σχεδιαστή Daan Roosegaarde.

Ο Daan Roosegaarde έχει ασχοληθεί πολύ με την δημιουργία πολλών ακόμη διαδραστικών και βιώσιμων δρόμων και δηλώνει ότι η εμπειρία από την οδήγηση κατά μήκος αυτού του δρόμου, τη νύχτα, είναι σαν να βρίσκεσαι σε ένα παραμύθι.

Κάθε άκρη της διαδρομής N329 στην πόλη Oss της Ολλανδίας έχει ζωγραφιστεί με τρεις γραμμές από φωσφορούχο χρώμα. Το συγκεκριμένο είδος χρώματος απορροφά το φως καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και στη συνέχεια όταν πέφτει το σκοτάδι φωτίζει ένα πράσινο φως τον αυτοκινητόδρομο για οκτώ ώρες.

Αυτές οι λαμπερές γραμμές χρησιμοποιήθηκαν επειδή μπορούν να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας για τον φωτισμό των δρόμων.

fotinos autokinitodromos

Αυτή είναι η πρώτη έγκριση για διαδραστικές σημάνσεις δρόμων που ο σχεδιαστής θέλει να εισαγάγει στον κόσμο, μέσω της συνεργασίας του με την κατασκευαστική εταιρεία Heijmans.

Τον επόμενο μήνα, ο Daan Roosegaarde θα παρουσιάσει έναν εξίσου “φωτεινό” ποδηλατόδρομο που έχει εμπνευστεί όπως λέει από τον πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ “Starry Night”.

Επίσης, σχεδιάζει να εισάγει της χρώματα τα οποία λειτουργούν με βάση την θερμοκρασία, τα οποία θα είναι σε θέση να πουν στους οδηγούς το πότε οι δρόμοι είναι παγωμένοι λόγω χιονιού, εμφανίζοντας το σήμα της χιονονιφάδας στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Τέλος, ο ευφυέστατος σχεδιαστής πρότεινε τα φώτα των δρόμων να λειτουργούν μόνο με την κίνηση της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Αυτό το τελευταίο καλά κάνουν και ακόμη το σκέφτονται βέβαια, γιατί πόσο σίγουροι είναι ότι δεν θα κολλάει όπως συμβαίνει με τους απλούς μικρούς χώρους; Και να μείνει ο δρόμος χωρίς φώτα; Χμ μάλλον είναι επικίνδυνο!

Πάντως για ακόμη μια φορά η Ολλανδία μας δείχνει ότι είναι πολύ μπροστά σε ιδέες και στηρίζει όλες τις καινοτόμες προτάσεις. Μήπως να παίρναμε και εμείς μερικά παραδείγματα;

Τα Καλύτερα Casino
Novibet.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!

Betsson.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!