15 απίστευτα γεγονότα για τους Μάγιας που θα σε εκπλήξουν!

Οι Μάγιας ήταν ένας μαζί με τους Αζτέκους δύο σπουδαίοι πολιτισμοί της κεντρικής Αμερικής. Ο πολιτισμός των Μάγιας επιβίωσε και διατηρήθηκε εκατοντάδες χρόνια.

Πέρασε περιόδους ακμής και παρακμής κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων ύπαρξής του και ζει ακόμη στα ήθη και τα έθιμα αρκετών Μάγιας που κατοικούν στη χερσόνησο του Γιουκατάν.

 

 

Υπάρχουν 15 απίστευτα γεγονότα για τους Μάγιας που θα σε εκπλήξουν!

 

magias

  1. Παρότι ο πολιτισμός τους εξαφανίστηκε , σε κάποια μέρη στο Μεξικό και στη Γουατεμάλα η γλώσσα και τα έθιμα των Μάγιας έχει επιβιώσει.

 

Yucatan xersonisos

2. Υπολογίζεται ότι ζουν ακόμη 7  εκατομμύρια Μάγιας στη χερσόνησο του Γιουκατάν.

 

karxarias

3. Kάποιοι γλωσσολόγοι θεωρούν πως η αγγλική λέξη shark (=καρχαρίας), προέρχεται από τη γλώσσα των Μάγιας.

 

genethlia

4. Τα παιδιά έπαιρναν το όνομά τους, σύμφωνα με την ημέρα που είχαν γεννηθεί.

 

dontia

5. Η ιατρική των Μάγιας ήταν ιδιαίτερα εξελιγμένη. Επούλωναν πληγές χρησιμοποιώντας ανθρώπινες τρίχες, γέμιζαν δόντια, έκαναν ακόμα και προσθετική.

 

kota

6. Κάποιο Μάγιας εφαρμόζουν ακόμα το έθιμο της αιματοχυσίας. Μην ανησυχείτε βέβαια, οι ανθρωποθυσίες έχουν πλέον σταματήσει… μόνο κότες!

 

fito

7. Οι Μάγιας χρησιμοποιούσαν παυσίπονα από το φυσικό τους περιβάλλον και σαν φάρμακο και στις θρησκευτικές τους τελετές.

 

sauna mayas

8. Οι σάουνες και τα λουτρά διαδραμάτιζαν πολύ σημαντικό ρόλο στην κουλτούρα των Μάγιας. Πίστευαν ότι η σάουνα τους βοηθούσε να απαλλαγούν από τις αμαρτίες τους.

 

ispanoi

9. Παρότι ο λαός των Μάγιας επιβιώνει μέχρι και σήμερα, το τελευταίο ανεξάρτητο κράτος τους παραδόθηκε στους Ισπανούς το 1697.

 

antropothisia mayas

10. Φυλακισμένοι, σκλάβοι και άλλοι προετοιμάζονταν για ανθρωποθυσία με το να τους βάφουν μπλε και κάποιες φορές τους βασάνιζαν. Τότε τους οδηγούσαν στην κορυφή των πυραμίδων. Τους σκότωναν είτε σημαδεύοντας τους με βέλη, είτε αφαιρώντας την καρδιά τους που χτυπούσε ακόμα από τον ιερέα του ναού. Καμιά φορά  οι βοηθοί του ιερέα έγδερναν το σώμα και ο ιερέας του ναού ντύνονταν με το δέρμα και έκανε τελετουργικό χορό.

 

imerologio mayas

11. Σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη, οι Μάγιας δεν είχαν μόνο ένα ημερολόγιο και κανένα από αυτά δεν προέβλεπε το τέλος του κόσμου το 2012.

 

opsidianos

12. Όπως και οι Αζτέκοι, οι Μάγιας δεν χρησιμοποιούσαν σίδερο ή κάποιο άλλο μέταλλο. Τα όπλα τους φτιάχνονταν από οψιδιανό ή ηφαιστειακές πέτρες.

 

ο

13. Εκτός από το μαθηματικό σύστημα των Βαβυλώνιων, οι Μάγιας είναι οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τον αριθμό 0 σε αριθμητική σειρά. Οι Ινδοί μαθηματικοί χρησιμοποίησαν αργότερα τον αριθμό 0 στις μαθηματικές πράξεις.

 

imerologio mayas

14. Οι Μάγιας είχαν 3 ημερολόγια που υπολόγιζαν κυκλικά. Ένα από αυτά, το Χάαμπ, είχε κύκλο 365 ημερών, όπως το δικό μας Γρηγοριανό ημερολόγιο. Το ημερολόγιο που υπολόγιζε με μακρύ κύκλο, είχε 2.880.000 ημέρες και να επαναξεκινούσε  το 2012. Αυτό οδήγησε στις προφητείες για το τέλος του κόσμου.

 

eripia mayas

15. Κανείς δε γνωρίζει με ακρίβεια πως εξαφανίστηκε ο πολιτισμός των Μάγιας. Πολύ πριν την επέλαση των Ισπανών κατακτητών, πολλές πόλεις τους είχαν ερημώσει και μετατραπεί σε ερείπια. Ερευνητές θεωρούν  αιτίες από την πείνα και τη δίψα μέχρι τον υπερπληθυσμό και την κλιματική αλλαγή.

Κράτα το

Κράτα το

Τα Καλύτερα Casino
Novibet.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!

Betsson.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!