10 Απίστευτες Τρύπες της γης!

Από το διάστημα, η Γη φαίνεται σαν μια ομαλή, μπλε με πράσινη επιφάνεια.

Αλλά η θέα είναι πολύ διαφορετική στο έδαφος, καθώς υπάρχουν και πολλές τρύπες κάποιες φυσικές, όπως οι ωκεάνιοι τάφροι και οι κρατήρες και μερικές τεχνητές, όπως τα ορυχεία και οι γεωτρήσεις. 

Ποιες είναι όμως οι 10 επίγειες τρύπες που συγκλονίζουν; Για πάμε να δούμε!

 

Δες ακόμη περισσότερα περίεργα θέματα που θα σε εντυπωσιάσουν εδώ!

 

Bingham ορυχείο χαλκού

Bingham Copper Mine

Τίποτα δεν εμπνέει περισσότερο έναν άνθρωπο να σκάψει μια μεγάλη τρύπα, από το χρήμα. Αυτό είναι ακριβώς που οδήγησε και τους ιδιοκτήτες της Utah Copper Company  να αγοράσουν ένα μέρος της Bingham Canyon.

Μετά από περισσότερα από 100 χρόνια ανασκαφής, το ορυχείο πλέον μετρά 2,73 μίλια (4,4 χιλιόμετρα) εύρους και 0,7 μίλια (1,2 χιλιόμετρα) βάθος και είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει από ανθρώπινη ανασκαφή.

Δεν είναι μόνο το μέγεθος του Bingham ορυχείου χαλκού που το καθιστά απίστευτο. Από την ίδρυσα του, το συγκεκριμένο ορυχείο παρήγαγε περίπου 18,7 εκατομμύρια τόνους χαλκού, καθιστώντας την την πιο παραγωγική λειτουργία του είδους του στον κόσμο.

 

Τάφρος Mariana

Mariana Trench

Η Τάφρος Mariana καλύπτει το 70% της επιφάνειας της Γης και έτσι ο ωκεανός μπορεί να υπερηφανεύεται για μία από τις πιο απίστευτα βαθιές τρύπες του κόσμου. Βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό ακριβώς νότια της Γκουάμ και σχηματίστηκε όταν η τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού γλίστρησε κάτω από την πλάκα της θάλασσας των Φιλιππίνων.

Σχεδόν ολόκληρη η τάφρος βρίσκεται 16.400 πόδια δηλαδή 5.000 μέτρα κάτω από το νερό, αλλά το χαμηλότερο γνωστό σημείο είναι η Challenger Deep, μια περιοχή η οποία είναι περίπου 36.000 πόδια δηλαδή 10.973 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.

 

Γεώτρηση Kola Superdeep

Kola Superdeep Borehole

Αυτή η γεώτρηση είναι αποτέλεσμα Αμερικάνων και Σοβιετικών μηχανικών. Όπως θα περίμενε κανείς μία γεώτρηση σε τέτοιο βάθος δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάστηκαν εννιά χρόνια μόνο και μόνο για να ξεπεράσει το βάθος του προηγούμενου παγκοσμίου ρεκόρ, τα 31.440 πόδια δηλαδή 9.583 μέτρα στην Οκλαχόμα.

Όταν το τρυπάνι έφτασε στα 39.000 πόδια (11.887 μέτρα) το 1983, οι Σοβιετικοί τότε αποφάσισαν να σταματήσουν για ένα χρόνο ώστε να γιορτάσουν την επιτυχία τους. Σύντομα ξεκίνησαν και πάλι με τη διαφορά ότι το τρυπάνι έσπασε περίπου στα 16.000 πόδια (4.877 μέτρα) πάνω από τον πυθμένα της οπής.

 

Κρατήρας Chicxulub

Chicxulub Crater

Αυτός ο κρατήρας δημιουργήθηκε πριν από περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια, όταν ένας αστεροειδής μήκους 6 με 9 μίλια δηλαδή 10 έως 15 χιλιομέτρων, συγκρούστηκε με τη Γη στο σημείο που είναι τώρα το βόρειο άκρο της χερσονήσου Γιουκατάν.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο αστεροειδής και μόνο είναι υπεύθυνος για αυτή την απίστευτη τρύπα, αλλά και για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Η πραγματική καταστροφή, ωστόσο, προέκυψε από το σύννεφο της σκόνης που σηκώθηκε και μπλόκαρε τον ήλιο για εβδομάδες ή ακόμα και μήνες.

 

Darvaza Κρατήρας αερίου

Darvaza kratiras aeriou

Ο συγκεκριμένος κρατήρας βρίσκεται στην έρημο Καρά Κουμ του Τουρκμενιστάν. Αυτή η παράξενη τρύπα είναι αποτέλεσμα γεώτρησης. Το 1971, η Σοβιετική Ένωση έστειλε γεωλόγους στην περιοχή για να ψάξουν για κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Ενώ η γεώτρηση ξεκίνησε έξω από το χωριό της Darvaza, μπήκαν σε ένα τεράστιο υπόγειο σπήλαιο γεμάτο με αέριο το οποίο κατάπιε αμέσως τον εξοπλισμό τους. Σαράντα χρόνια αργότερα, ο κρατήρας ακόμα καίει.

Ο κρατήρας είναι περίπου 300 πόδια (91 μέτρα) βάθους και είναι ένα εξαιρετικό θέαμα για κάθε ταξιδιώτη, ο οποίος είναι πρόθυμος να βγει έξω από την πορεία του στον απομακρυσμένο σταθμό.

 

Μεγάλη μπλε τρύπα

Great Blue Hole

Αυτή η τρύπα προήλθε από την καθίζηση του εδάφους και είναι η μεγαλύτερη του είδους της. Βρίσκεται κάτω από τα ρηχά νερά και είναι ένα μέρος της Lighthouse Reef, η οποία βρίσκεται περίπου 55 μίλια (89 χιλιόμετρα) ανατολικά της Μπελίζ Σίτι.

Έχει γίνει ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για καταδύσεις. Επίσης, ο Γάλλος Ζακ Κουστό παρουσίασε το μέρος στον κόσμο το 1971 στην τηλεοπτική του εκπομπή, “Ο Υποθαλάσσιος Κόσμος του Jacques-Yves Cousteau.”

Από τότε, χιλιάδες δύτες έχουν πάει για να εξερευνήσουν την εντυπωσιακή πολυμορφία της θαλάσσιας ζωής αυτής της τρύπας.

 

Καθίζηση στη Guatemala City

Guatemala City Sinkhole

Η καθίζηση στη Γουατεμάλα Σίτι είναι 18 μέτρα πλάτος και 91 μέτρα βάθος και βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας της Γουατεμάλας. Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από την τροπική καταιγίδα Agatha προκάλεσαν και την δημιουργία της το 2010.

Όμως οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι μια διαρροή από σωλήνες δημιούργησαν αυτό το σπήλαιο μέσα στο οποίο το έδαφος υποχώρησε.

 

Grand Canyon

Grand Canyon

Η λέξη “τρύπα” μοιάζει σαν ένας υπεραπλουστευμένος όρος για την περιγραφή του Grand Canyon, το οποίο είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά γεωλογικά χαρακτηριστικά της φύσης.

Βρίσκεται στη βόρεια Αριζόνα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το έχουν επισκεφθεί περίπου 4,5 εκατομμύρια τουρίστες μέχρι το 2009. Ο ποταμός Κολοράντο, που διασχίζει το φαράγγι κάτω βρίσκεται σε μια ανηφορική κλίση των 1,3 μέτρων ανά χιλιόμετρο και είναι υπεύθυνος για τη χάραξη του φαραγγιού τα τελευταία 6.000.000 χρόνια.

 

Ορυχείο Savuka

Savuka Mine

Η Νότια Αφρική φιλοξενεί το μεγαλύτερο κοίτασμα χρυσού σε όλο τον κόσμο, το οποίο βρίσκεται σε μεγάλο βάθος στα νοτιοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ. Τα ορυχεία του πολύτιμου ορυκτού είναι μια μεγάλη επιχείρηση για αυτή τη χώρα, τα οποία αντιπροσωπεύουν το εντυπωσιακό 20% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια όμως, οι καθιζήσεις της επιφάνειας της γης αναγκάζουν τις εταιρείες εξόρυξης να σκάψουν όλο και βαθύτερα στο έδαφος. Το ορυχείο Savuka βρίσκεται στο εκπληκτικό βάθος των 3,78 χιλιομέτρων. Από το 2007, είναι το βαθύτερο ορυχείο του κόσμου.

 

Σπηλιά Krubera

Krubera Cave

Αυτή η εκπληκτική σπηλιά βρίσκεται στην περιοχή της Αμπχαζίας στη Γεωργία και είναι γνωστή λόγω του ότι είναι από τις βαθύτερες σπηλιές του κόσμου, με βάθος 2.191 μέτρα κάτω από το έδαφος της γης.

Κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το πιο βαθύ της σημείο με μια μεταγενέστερη αποστολή έπειτα από πολλά χρόνια, το 2007.

Κράτα το

Τα Καλύτερα Casino
Novibet.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!

Betsson.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!