Σοκολάτα και κόκκινο κρασί: Οι σύμμαχοί σου ενάντια στη γήρανση!

by aggouria | 10/11/2017 18:55

Advertisements

Ερευνητές των πανεπιστημίων του Exeter και του Brighton ανακάλυψαν ότι η σοκολάτα και το κόκκινο κρασί μπορούν να βοηθήσουν στην ανανέωση των παλιών κυττάρων αντιστρέφοντας έτσι τη γήρανση. Η έρευνα[1] αυτή βασίστηκε στα ευρήματα μιας προηγούμενης επιστημονικής μελέτης, που είχε δείξει ότι μια ομάδα γονιδίων «σβήνει» σταδιακά όσο μεγαλώνει η ηλικία.

Καθώς μεγαλώνουμε το DNA των κυττάρων μας χάνει σταδιακά τα τελομερή που το προστατεύουν λειτουργώντας όπως και το πλαστικό άκρο στα κορδόνια των παπουτσιών, το οποίο δεν αφήνει τα κορδόνια να ξεφτίζουν με τη χρήση.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα φλαβονοειδή ίσως είναι το κλειδί της νεότητας! Αυτές οι ενώσεις, που είναι παρόμοιες με τη ρεσβερατρόλη, περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στο κόκκινο κρασί, τη μαύρη σοκολάτα, τα κόκκινα σταφύλια και τα μπλούμπερι και είναι γνωστές για την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση τους.

 

Advertisements

Έρευνα αποκαλύπτει το μυστικό για να αντιστραφεί η γήρανση!

antistrofi giransis[2]

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα γερασμένα κύτταρα μπορούν να αποκτήσουν ξανά την εμφάνιση και τη συμπεριφορά νέων κυττάρων με τη χρήση αυτών των χημικών ενώσεων. Οι ενώσεις αυτές χορηγήθηκαν σε κύτταρα στο εργαστήριο και μέσα σε λίγες ώρες τα γερασμένα κύτταρα άρχισαν να διαιρούνται και να έχουν μεγαλύτερα τελομερή.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας καθηγητή Harries, τα ευρήματα αυτής της μελέτης αποτελούν το πρώτο βήμα για να μπορούμε να είμαστε υγιείς καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Αυτό θα είναι εφικτό με τη χρήση χημικών ουσιών που μπορούν να «ανάβουν» ξανά την ομάδα των γονιδίων που «σβήνει» καθώς μεγαλώνουμε, επαναφέροντας έτσι τη λειτουργία των γερασμένων κυττάρων.

Advertisements

Δες επίσης: Έρευνα δείχνει τι ζημιά κάνει η ζάχαρη στον εγκέφαλο μας![3]

antigiransi[4]

Advertisements

Την έκπληξή της για την έκταση και την ταχύτητα των αλλαγών στα κύτταρα εξέφρασε και η Δρ. Eva Latorre που συμμετείχε στα πειράματα. «Όταν είδα κάποια από τα κύτταρα να ανανεώνονται δεν μπορούσα να το πιστέψω» δήλωσε, προσθέτοντας ότι «τα παλιά αυτά κύτταρα έμοιαζαν με νέα κύτταρα.. ήταν κάτι το μαγικό».

Τα πειράματα επαναλήφθηκαν αρκετές φορές και κάθε φορά τα κύτταρα ανανεώθηκαν, γεγονός που ενθαρρύνει τους ερευνητές για τις προοπτικές αυτής της έρευνας και τις εφαρμογές που μπορεί να έχει στη δημιουργία θεραπειών ενάντια στη γήρανση.

Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Cell Biology.

Endnotes:
  1. έρευνα: https://www.aggouria.net/sxeseis/ereunes/
  2. [Image]: https://www.aggouria.net/wp-content/uploads/2017/11/antistrofi-giransis.jpg
  3. Έρευνα δείχνει τι ζημιά κάνει η ζάχαρη στον εγκέφαλο μας!: https://www.aggouria.net/ti-zimia-kani-zaxari-egkefalo/
  4. [Image]: https://www.aggouria.net/wp-content/uploads/2017/11/antigiransi.jpg
Advertisements

Source URL: https://www.aggouria.net/sokolata-kokkino-krasi-i-summaxi-sou-enantia-sti-giransi/