Γιατί πολλοί άνθρωποι φοβούνται τους κλόουν;

Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων: αυτοί που φοβούνται τους κλόουν και αυτοί που δεν μπορούν καταλάβουν τους πρώτους. Είτε ανήκετε στην κατηγορία ανθρώπων που τους φοβάται, είτε σε εκείνη (που ανήκω κι εγώ!) που δεν έχετε ιδέα τι μπορεί να είναι τόσο τρομακτικό στη θέαση ενός κλόουν σίγουρα είναι γεγονός πως συμβαίνει γύρω μας.

Ο κλόουν έχει συνδυαστεί στο μυαλό μας σαν διασκεδαστής των παιδιών στα παιδικά πάρτυ και σαν ένα γλυκό κυριούλη που αγαπάει τα παιδιά, τους κάνει δώρα και καμιά φορά είναι και λίγο χαζούλης. Τα πράγματα όμως δεν είναι για όλους έτσι.

Υπάρχουν παιδιά που προτιμούν να κάτσουν για όλη τη διάρκεια του πάρτυ στην αγκαλιά της μαμάς τους και να μην παίξουν καθόλου με τα υπόλοιπα προκειμένου να μην βλέπουν τον κλόουν, αλλά υπάρχουν και πολλοί ενήλικες που ανατριχιάζουν στο άκουσμά του, χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν το λόγο.

Πάμε να δούμε κάποιες λογικές εξηγήσεις πάνω σ’ αυτό το θέμα για να καταλάβουμε όλοι καλύτερα.

 

Γιατί ο κλόουν αποτελεί φόβο μικρών και μεγάλων

 

Ταινίες

kakos-klooun

Η φοβία για τους κλόουν έχει αποκτήσει τόσο μεγάλες διαστάσεις που υπάρχει και ειδικός ορισμός της πάθησης λέγεται κουλροφοβία και προέρχεται από τη λέξη κωλόβαθρον που ήταν το ξυλοπόδαρο στα αρχαία ελληνικά. Οι περισσότεροι επιστήμονες έχουν αποφανθεί πως κύρια αιτία για την εμφάνιση της κουλροφοβίας είναι οι ταινίες.

Υπάρχουν πολλές ταινίες από αυτές που κόβουν εκατομμύρια εισιτήρια σε όλο το κόσμο που παρουσιάζουν τους κλόουν σαν υπερφυσικά, τρομακτικά πλάσματα που θέλουν να προκαλέσουν κακό, όπως το Saw (Σε βλέπω) ή η σειρά του Steven King IT που παρουσίαζε τρομακτικές ιστορίες με κλόουν.

Όπως επίσης όσοι παρακολουθούν θρίλερ γνωρίζουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει ούτε μια σκηνή που να μην εμφανιστεί έστω μια κούκλα κλόουν.Έτσι αυτή η εικόνα εντυπώνεται στο μυαλό και δημιουργείται μια αρνητική αντίληψη για τους κλόουν πως είναι φορείς του κακού.

Μακιγιάζ

makigiaz-klooun

Στα παιδιά προκαλείται αυτή η φοβία κυρίως από το υπερβολικό μακιγιάζ των κλόουν που δείχνει διογκωμένα όλα τα χαρακτηριστικά, αλλά και τα φαρδιά ρούχα και παπούτσια γιατί είναι κάτι που δεν έχουν συνηθίσει να βλέπουν και δεν τους φαίνεται φυσιολογικό.

Γι΄αυτό πολλοί ενήλικες κουβαλούν αυτή τη φοβία από την παιδική τους ηλικία και δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν τον λόγο που τους προκαλεί τρόμο.

 

Τι κρύβεται πίσω από το προσωπείο

klooun

Η έρευνα έχει συσχετίσει την φοβία με το μόνιμο χαμόγελο του κλόουν. Σε πολλές παραστάσεις ή ταινίες ακόμα και κωμικές μπορεί ένας κλόουν να τραυματιστεί ή ο ένας να χτυπήσει τον άλλο. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτυπωθεί στις εκφράσεις του γιατί το προσωπeίο του επιβάλλει ένα μόνιμο χαμόγελο.

Αυτό σε πολλούς ανθρώπους δημιουργεί ανασφάλεια γιατί δεν μπορούν να διακρίνουν τα πραγματικά αισθήματα του κλόουν και τους κάνει να αναρωτιούνται αν έχει αυτό το μόνιμο χαμόγελο επειδή και οι άλλοι είναι χαρούμενοι ή αν πρόκειται να επιτεθεί σε κάποιον.

 

Μάσκα

maska

Σε γενικές γραμμές ο κύριος λόγος που προκαλείται η φοβία είναι η μάσκα ή τα καλυμμένα χαρακτηριστικά που δεν επιτρέπουν να διακρίνεις τα χαρακτηριστικά και τις εκφράσεις του προσώπου. Γι’ αυτό και πολλές ταινίες χρησιμοποιούν μάσκες  ή παραμορφωμένα χαρακτηριστικά αποκλειστικά γι’ αυτό το λόγο για να προκαλούν φόβο.

 

Συμπεράσματα

evil-clown

Ενώ η κουλροφοβία είναι μια πραγματική φοβία την οποία έχουν πολλοί άνθρωποι δεν έχει γίνει κάποια επιστημονική έρευνα που να εξάγει συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι μπορεί να λυθεί εύκολα καθώς όποιος φοβάται τους κλόουν μπορεί απλά να τους αποφύγει για να μην βιώνει αρνητικά συναισθήματα.

Αν όμως το αίσθημα του φόβου φτάνει σε ακραίες μορφές και κάποιος που τυχαίνει να έρθει σε επαφή με κλόουν φτάνει στα όρια της κρίσης πανικού καλό θα ήταν να επισκεφτεί έναν ειδικό ψυχολόγο σε θέματα συμπεριφοράς ώστε να τον κάνει να το αποβάλλει. Δες και άλλες φοβίες των ανθρώπων: Οι 10 πιο συνηθισμένες φοβίες των ανθρώπων!

Τα Καλύτερα Casino
Novibet.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!

Betsson.gr

Βρες όλες τις προσφορές εδώ!